Темишварско обележавање Дана државности Србије

Поводом Дана државности Републике Србије, прошлог четвртка, 15. фебруара, приређен је свечани пријем у темишварском Владичанском двору.

Позиву генералног конзула Републике Србије у Темишвару Владана Тадића и конзула Ирене Радојичић, са супружницима и сарадницима, да се придруже прослави своје земље, одазвао се велики број званица, што само потврђује чињеницу колико је Србија уважена и цењена на овим банатским просторима у Румунији.

Били су присутни највиши званичници жупаније Тимиш и града Темишвара, епископ будимски и администратор темишварски Лукијан, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, наш посланик у Парламенту Румуније Славољуб Аднађ, представници конзуларних мисија акредитовани у Темишвару, челници темишварских културних, привредних и образовних установа, представници жупанијских и локалних власти из Арада, Караш Северина и Мехединца, челници верских заједница и многе друге личности културног, привредног, политичког живота са ових простора, као и представници институција из Србије.

Пошто су водитељи Весна радановић и Александар Поповић поздравили присутне званице, програм пријема почео је интонирањем химни Републике Србије и Румуније у извођењу сопрана Милице Пантин, ученице темишварске Музичке гимназије. То је био чин који је одушевио све присутне.

Потом се уваженим гостима обратио др Владан Тадић, најпре захваљујући свима који су се одазвали позиву да се и на овај начин обележи један од највећих државних празника Републике Србије - Дан државности. О самом празнику и његовом значају за српски народ, о одличној сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару и локалних и жупанијских власти у румунском Банату и са другим жупанијама у западном делу Румуније као и доброј сарадњи са Савезом Срба у Румунији, Српском православном Епархијом темишварском, Владан Тадић је рекао и следеће:

„У оквиру европске породице народа Србија настоји да има добре односе са свима, али на посебном месту су свакако односи које Република Србија има са Румунијом. Традиционално добри и пријатељски, готово увек у једној узлазној путањи и, упркос разним историјским околностима и изазовима, пуни међусобног разумевања.

Поред историје и културе које се у многим сегментима прожимају и преплићу, основа за добро међусобно разумевање је и духовна блискост два православна народа. Посебну улогу у изградњи међусобног разумевања и поверења имају Срби који вековима живе овде у Румунији и који су као врло активна и организована мањина посвећени очувању свог националног, културног и верског идентитета и истовремено врло лојални грађани државе Румуније. Заједно са румунском националном мањином у Србији, они чине мост пријатељства и традиционално добрих односа.

Посебно уважавајући и ценећи принципијелну позицију и чврст став Румуније по коме она не признаје једнострану и нелегално проглашену независност такозваног Косова, Република Србија је опредељена за даљи развој свестраних односа са Румунијом у свим областима од узајамног интереса.

У том смислу, Генерални конзулат је спреман да у пуној мери допринесе подстицању, развоју и унапређењу економске, културне, просветне и прекограничне сарадње, али и сарадње у оквиру еврорегиона Дунав-Криш-Мориш-Тиса или било које друге коју као свој интерес препознају представници жупаније Тимиш и још 13 жупанија у Западној Румунији које Генерални конзулат покрива. Досадашња одлична сарадња са префектурама, жупанијским саветима, градовима и општинама на том подручју дају нам право на оптимизам и наду да ће она у будуће бити још боља и садржајнија.

Истицањем наведених приоритета у сарадњи, Република Србија потенцира своје европске капацитете, своју спремност и тежњу ка окончању европских интеграција чему је снажно окренута и посвећена као једном од својих кључних циљева, при томе никако не одустајући од очувања свог суверенитета и територијалног интегритета, са Косовом и Метохијом као својим интегралним делом, колевком своје државности, духовности и културе."

Поздравним речима, присутном изабраном аудиторијуму обратио се, те посебне вечери, владика Лукијан, пославши поруку мира, љубави, слоге и заједништва.

„Дан државности Србије везује се за два значајна историјска догађаја, збор знаменитих Срба у Орашцу 1804. године и Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав књажевства Србије - Сретењски устав. Овај дан је уједно и најбитнији датум у политичком, историјском и културном календару Србије.

Сем тога што је Дан државности, 15. фебруар уједно је и Дан уставности Србије. На овај дан се у Србији буди национална свест и савест. Слобода и државност јесу симболи овог дана Дана када је Србија изабрала свој пут и прихватила европске вредности, а уједно и једну нову визију слободне, боље и срећније Србије.

На том путу Србија није сама. Румунија и румунски грађани јесу осведочени пријатељи српског народа, који су током свих ових година искушења и изазова на путу европске перспективе Србије пружли безрезервну и искрену подршку поштујући и бранећи заједно са Србијом све тековине богате историјске културне и духовне баштине Срба и српских земаља. Принципијелни став Румуније да не призна Косово јесте реални доказ који само потврђује вековно пријатељство наша два народа.

У нашим крајевима пријатељства се чувају и негују, она јесу за пример и другима, лично верујем да истим путем треба да наставимо и у будућности.

Велики допринос учвршћивању трајних веза између две државе дају и грађани Румуније српске националности. Поносан сам на своје сунaрoднике који су се, како током историје, тако и данас показали као лојални грађани Румуније и својим деловањем заједнио са већинским народом потврдили стару румунску изреку о добром суседству не заборављајући притом да буду и добри Срби који чувају и негују своју културу, писмо, традицију и веру", рекао је председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић.

Присутнима су се те вечери поздравним речима обратили и господа Јонел Калин Добра, председник Тимишког жупанијског савета и Данијел Кристијан Францеску, заменик префекта Тимишке жупаније, који су истакли изузетно добре односе Румуније и Републике Србије који се оледају и кроз добру и сталну сарадњу на свим нивоима. Посебно су се осврнули на улогу српске мањине у румунском друштву која у повезивању на социјалном, културном, економском и политичком плану доприноси развоју Румуније, а и на улогу Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару, који у континуитету ради на продубљивању веза и добре сарадње између Србије и жупаније Тимиш на различитим пољима.

О историјском значају датума који се обележава као Дан државности Републике Србије и о историји и времену изградње Епископске резиденције и музеја Епархије, где се чува део културног блага српске заједнице у Румунији, говорили су професор историје Саша Малимарков и протонамесник др Саша Јашин.

Свечаност обележавања Државног празника Републике Србије у Темишвару закључио је Хор Православне српске саборне цркве у Темишвару, који је под диригентском палицом професора Јоце Бугарског извео нумере Востани Сербие и Песма из 1813.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара