Филм "Косово, моменат у цивилизацији" у Америци и Канади

Филм "Косово, моменат у цивилизацији" премијерно је 18. фебруара представљен српској, али и америчкој публици у Чикагу. У препуној сали српског храма Свети Стефан Дечански аутор филма Борис Малагурски говорио је о уништаваљу српске културне баштине на Косову. Филмом је, истиче, хтео да привуче пажњу светске јавности на константну угроженост српских цркава и манастира, српске имовине и протеривање Срба.

"Филм показује лепоту четири манастира који су као део светске културне баштине под заштитом Унеска и који су угрожени од оних који желе да буду њихови „штићеници" захтевом за чланством у тој међународној организацији. Тешко је разумети да се све то дешава у срцу Европе, на територији под контролом међуанродне заједнице, као и да исте те међународне институције не знају како су рушене цркве и манстиари, не знају да су паљене иконе.

Циљ нам је био да јавност упознамо шта се стварно дешава на Косову и Метохији, где су Срби стварне жртве. Истовремено, филм нема реваншистички тон већ има поруку љубави према тој баштини. Желели смо да допремо до срца људи и да им покажемо да су манастири здања која носе вредносну поруку за целу цивилизацију", објаснио је аутор Борис Малагурски.

Америчкој премијери филма Косово, моменат у цивилизацији присуствовале су бројне истакнуте личности српске дијаспоре у Америци, као и конзул Републике Србије Дејан Радуловић и вице-конзул Босне и Херцеговине Дарија Бугарин.

После Чикага, пројекције филма, уз присуство аутора, у току ове недеље биће одржане у Мајамију (19.2.), Вашингтону (20.2.), Њујорку (22.2.), Бостону (23.2.) и у канадском граду Торонто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво