Тамарин пут до злата

Достојевски је предвиђао да ће лепота спасити свет. То је била и лозинка Тамари Зечевић из Београда, која у својој уметничкој радионици у Раковици прави накит од разноразног материјала, најчешће од сребра и тако улепшава многе галеријске просторе, до сада, само на колективним изложбама.

Њена прва самостална изложба под називом Мале ствари биће представљена публици у Србији у четири града: у Мајданпеку, у Центру за културу, крајем овог месеца, а у марту, у Београду и Смедеревској Паланци у Меморијалној галерији Душан Старчевић, а у мају ове у Кучеву у Галерији савремене уметности.

Тамара Зечевић је за Светога Саву, 27. јануара ове године, добила награду на Првом међународном тријеналу аутопортрета и портрета у Меморијалној галерији у Смедеревској Паланци за свој рад Образ у сребру - аутопортрет.

Тамара је, иначе, дипломирани менаџер на Европском универзитету за интернационални менаџмент. Златарски занат учила је у Политехничкој школи у Београду. Желела је да мајци Јулији, која много воли накит, направи нешто својеручно.

На прошлогодишњој Међународној изложби „Уметност минијатуре - МАЈДАН АРТ", Тамарин лептир у сребру, под називом Птица није, а има крила посебно је привукао пажњу посетилаца.

Почетком ове године, њен уметнички рад, изабран је међу сто најбољих, од 250 пријављених уметника из 38 земаља света на конкурсу Universal Sea: Pure or Plastic. Најбољих сто радова, међу којима се нашао и рад Тамаре Зечевић, наћиће се на изложби у Пољској, Италији, Финској, Холандији, Шпанији и Мађарској.

Ових дана, Тамара се припрема за учешће на изложби у граду Монтеy у Швајцарској у галерији C'bijoux где ће бити представљено 30 уметника из разних земаља, а чланови су удружења NotOnlyDecoration.

Добила је и позив да крајем ове године излаже на изложби Flux, Chelsea College of Artis, у Лондону.

Поред уметничке каријере, Тамара Зечевић држи часове технике накита у Београду, у Центру за културу Раковица и студентима у Дому културе Студентски град.

За сада, још увек не прави накит од злата, али је на добром путу да и то ускоро почне, рекла је за Програм за дијаспору РТС-а ова сјајна уметница.

број коментара 0 пошаљи коментар