Свети Сава уједињује и опомиње

У Атини је у част Светог Саве први пут организована свечана прослава у позоришту "Мелина Меркури", на којој су ученици Прве допунске српске школе и студенти Одсека за руски језик и књижевност и словенске студије Филозофског националног универзитета приредили богат уметнички програм.

Педесеторо деце је рецитацијама и игроказима представило духовну и кулутурну ставрност наше земље, прослављајући Дан Светог Саве.

Отварајући прославу, учитељица Биљана Турањанин Николопулос је истакла важност обележавања дана нашег највећег свеца, и како је рекла "и данас, 800 година од Савиног живота, његов дух и наук нас опомиње, оплемењује и уједињује. Оно што нас повезује, ма где се налазили, управо је светосавски завет да будно пазимо и бранимо српски језик и нашу националну посебност".

Нагласивши да Српска допунска школа у Атини следи светосавски пут, те се под њеним окриљем, далеко од матице, негује и чува српски језик, традиција и култура. Ове године школа има највећи број полазника, а поред школа у Халадрију, Панкратију и Глифади, отворено још једно одељење у Илиополису.

Представник општине Глифада, Орестис Цанглас је рекао да је им је част што се код њих одржава академија и додао да овакви програми пружају могућности да млади ствараоци и музички таленти представе српски народ, земљу и културу у његовој земљи.

Химну Боже правде извела је студенткиња Катерини Ботони. Потом је наступила уметница Александра Ђоковић и отпевала песму Ово је Србија и Видовдан, а студенткиња музичке академије Анђелка Радуловић извела је нумеру Седам сати удара. Данијел Станковић је на флаути одсвирао песме Свилен конац и Тамо далеко.

На сцени су се смењивала деца која су рецитовала, а на крају програма сви извођачи заједно су отпевали Плаву птицу.

Прославу су својим присуством увеличали припадници српске дијаспоре, представници општине Глифада, свештеници и гости из амбасада Републике Србије и Босне и Херцеговине, амбасадор Душан Спасојевић и амбасадор Бранко Докић, као и српски конзул Милан Вукосављевић. Иначе, академија је одржана под покровитељством Амбасаде Србије.

Такође је одржана и литургија на српском језику на дан Светог Саве у храму Светог Спиридона на Пангратију у Атини.

Славило се широм Грчке

Уз подршку родитеља и ученика Допунске школе на српском језику први пут је ове године у Лариси и Волосу свечано обележен Дан Светог Саве. Изведена је Светосавска химна и преломњен славски колач, а одржан је и јавни час о лику и делу Светог Саве.

Прослава је употпуњена и првом доделом ђачких књижица уз похвале за одличан успех и жељом да деце буде што више у тим градовима.

На Криту је такође обележен Дан Светог Саве, одржавањем Светосавске академије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво