Изложба „Јасеновац - право на незаборав" у УН

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић отворио је српско-јеврејску изложбу „Јасеновац-право на незаборав" у Уједињеним нацијама у Њујорку 25. јануара 2018. године у 18 сати по њујоршком времену.

Изложба „Јасеновац - право на незаборав", прва је изложба међународне ГХ7 експертске групе историчара из 7 земаља у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог светског рата, а чији је шеф и директор Изложбе проф. др Гидеон Грајф, светски признат експерт за Аушвиц, Мајданек, Јасеновац и Зондеркомандосе.

Координатор српско-јеврејског академског пројекта „Јасеновац" је амбасадор др Љиљана Никшић, а сарадња је базирана на Меморандуму о разумевању који су Министарство просвете Републике Србије и Институт за Холокауст Шем Олам потписали 28. марта 2017. године са циљем да се заједнички организују изложбе, научне конференције и програми едукације о Јасеновцу.

Изложба представља скроман допринос очувању универзалних вредности човечанства и глобалних напора УН-а у циљу спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма.

Подршка је напорима УНИЦЕФ-а у правцу заштите најугроженије категорије становништва неговањем права детета на срећно детињство, имајући у виду да је Јасеновац био и логор за децу.

Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно 8 логора за истребљење у Другом светском рату.

Ово је највећа и најмонументалнија изложба која ће по први пут бити постављена у Уједињеним нацијама о Јасеновцу, са 7 тона опреме и експоната, којом ће се на мултимедијални начин Србијa представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обележавања Међународног дана Холокауста.

Поред историчара, истраживача и личности из јавног живота, следећи аутори различитог уметничког израза дали су изузетан допринос овој изложби: академски вајари проф. др Габријел Глид, син Нандора Глида, познатог вајара који је овековечио логораше у логорима Дахау, Маутхаузен и саградио споменик у Јадвашему посвећен жртвама Холокауста, Љубиша Манчић и Катарина Трипковић, Драган Јеловац, магистар и академски сликар, и Вукица Микача, уметнички фотограф.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво