Стокхолмска премијера филма "Челичне ратнице"

Филм "Челичне ратнице - жене добровољци у Првом светском рату" ауторке Јелене Миле биће представљен 15. јануара у Шведском филмском институту, а 18. јануара у стокхолмском биоскопу ZITA. Премијера у Србији се очекује крајем фебруара.

Филм Челичне ратнице - жене добровољци у Првом светском рату посвећен је женама херојима Великог рата које су се бориле на страни Срба против Аустроугарске и Немачке. Многе од њих су странкиње, дошле из разних земаља света, а остале су уз Србе до краја рата и потпуног ослобођења.

Филм са главним протагонистима, шведским глумцима биће представљен 15. јануара у Шведском филмском институту, као најновија шведска продукција за 2018. годину.

18. фебруара одржаће се премијера у стокхолмском биоскопу ZITA за време Фестивала новог балканског филма (Balkan New Film Festival - BaNeFF) између 15. и 18. фебруара, а у дистрибуцију креће 23. фебруара.

„Приликом предстаљања свих будућих премијера шведске продукције за 2018. годину, уврштен је и овај филм који говори о нама и већим делом је на српском језику. А то није мала ствар. У години сећања на 100 година од Великог рата, Швеђани промовишу филм о српском страдању. Срећна сам јер ова тема важна како за нас, тако и за свет. Иако је прошло 100 година од тада, ова прича живо говори о страдањима која су, на жалост, и данас присутна, широм планете. И наравно, остаје питање, на које филм даје јасан одговор - откуд жене у рату", каже ауторка филма Јелена Мила за РТС.

Филм је посебан и због музике коју изводи хеви-метал бенд САБАТОН, а користи говор мајора Гавриловића из 1915.

Премијера у Србији се очекује крајем фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво