Божић - радост наше душе

Српске цркве и манастири били су пуни током божићног викенда у Чикагу и околини, али и широм Сједињених Америчких Држава и Канаде.

Владика новограчанички средњезападноамерички Лонгин служио је на литургијама за Бадње вече у манастиру Нова Грачаница, а за Божић у Саборном храму у Чикагу.

Владика Лонгин се обратио присутнима на обе службе, говорећи о Христу:

"Да га волимо радосно и слободно, без наметања, без страха и без очаја. Да волимо Господа радосно и слободно и онда ће наш Божић и сваки празник бити радост наше душе, нашег срца, без обзира у каквим околностима и окружењу живимо и какав је свет око нас. Из нас ће да зрачи и радост и лепота и доброта јеванђеља Христа Господа и наше свете православне вере. Христос се роди свој браћи Србима, и свим православним добрим људима у целом свету!", поручио је владика Лонгин на Редвуд Драјву.

У Новој Грачаници, уз друго свештенство, био је ту и синђел Серафим Балтић, игуман манастира и секретар Средњезападноамеричке епархије.

А у Саборном храму на Српској улици, односно Редвуд Драјву, служили су и свештеници Дарко Спасојевић, Добривоје Милуновић и Николај Костур.

"Традиционално наш народ воли да дође у Свети храм на Бадње вече. Божић сутрадан многи проводе у кругу породице, али и поред тога велики број наших православних Срба је дошао данас у наш Свети Храм на Свету литургију и то испуњава наша срца великом радошћу", рекао је отац Добривоје Милуновић.

После службе, на Бадње вече, служена је и вечера у друштвеним салама. А на сам Божић грађани су отишли кућама да прославе празник уз свечани ручак са својим фамилијама.

Наредни већи догађај на имању српског Саборног храма у Чикагу је прослава Дана и славе Републике Српске, заказан за суботу, 13. јануар.

број коментара 0 пошаљи коментар