Мир Божји, Христос се роди

Православни верници широм света, са својим најмилијима, уз бројне народне обичаје, прослављају рођење Христово.

Патријарх српски Иринеј позвао је вернике да се у светим божићним данима усрдно моле за сву једноверну браћу и сестре у отаџбини и расејању, а посебно да срцем и душом буду једно са многострадалним православним српским народом који верно чува и брани сваку стопу свете земље Косова и Метохије, која му је, да не заборави никада, дарована од Господа као вечни залог. Према његовим речима, бурна времена су долазила и пролазила, а за све то време наши преци су у својим срцима неизбрисиво носили Пећку патријаршију, Грачаницу, Богородицу Љевишку, Бањску, Дечане, Свете архангеле и на хиљаде других светих олтара широм Косова и Метохије.

Припреме за Божић почеле су 40 дана пре 7. јануара, Божићним постом, који представља прочишћење духа и тела.

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

Срби Божић обележавају од памтивека, а бадњаком, односно божићним дрветом, у кућу се уносе срећа, здравље и напредак.

Уз дрво се дарује и жито да би наредна година била плодна.

Обавезно је и уношење сламе, а на тај начин се приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

На Божић се окупља цела породица. Тада се чесница окреће у смеру кретања Сунца. Као жртва се најчешће приноси прасе, које представља награду укућанима за четрдесетодневни пост.

Обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

Људи се у Србији поздрављају речима "Христос се роди", а отпоздрављају са "Ваистину се роди". 

Поред Српске православне цркве, Божић 7. јануара славе Руска и Грузијска православна црква, белоруски и украјински православци, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Божић се 7. јануара слави и у Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво