Ледена Нова у Торонту

Због ниских температура у Канади дочек 2018. године на градским трговима је или отказан или скраћен, али је ватромета ипак било. Светлело се небо у центру Торонта, али и на обали Онтаријског језера где су ватромет организовале приватне групе различитих етничких заједница. Што се Срба тиче, они су вече између 31. децембра и 1. јануара провели у ресторанима или својим топлим кућама. Највеселије је ипак било на дочеку Нове године коју је организовала Академија српске народне игре "Мирослав Бата Марчетић“ у Оквилу.

Последње вечери минуле године у Торонту и целом Онтарију било је ледених минус 20, а са фактором ветра, чак минус 30 степени. Двадесетак сантиметара залеђеног снега и улице беле од тона бачене соли, био је амбијент дочека Нове 2018.

Велика банкет сала у Оквилу, где је Академија српске народне игре организовала испраћај старе и дочек Нове године, била је свечано украшена и дупке пуна. Више од 400 наших земљака дошло је да уз пријатеље који воле песму и игру свечано и весело проведу ово вече.

Тоалете су биле свечане, а за весеље и добру песму побринуо се оркестар Боеми састављен од професионалних музичара којима се повремено придруживала и Кристина Бјелић. Готово хорски певали су се хитови Здравка Чолића, старе рок нумере и свима добро познате народне песме.

Плесао се танго и валцер, а у коло се хватало и старо и младо. Кад прославу организује Академија онда је сигурно да коло, било оно из околине Врања, Источне Србије или Шумадије, сви знају да играју. Окупе се бивши и садашњи фолклораши и они који од њих науче кораке, па коло везе ли везе...

А и трпеза је била богата и домаћа - за предјело је било пита, ајвара, печених паприка и пршуте, а уследило је све по реду: супа, сарма, шницле и печење... Да је напољу било мало топлије, овај дочек се не би много разликовао од неког добро организованог усред Србије.

Први јануар освануо је сунчан и залеђен али, на срећу, нерадан. Довољно времена да се телефоном поразговара са фамилијом преко Океана и одморно стартује радна 2018.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара