Регистрација културних манифестација дијаспоре и Срба у региону

Уз финансијску помоћ Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, нишка Организација цивилног друштва "Проактив" последњих месеци спроводи пројекат регистрације културних манифестација српског расејања.

Појединци и организације у дијаспори и региону, самостално или помогнути институцијама, из године у годину приређују читав спектар различитих манифестација широм света на којима се представљају српска култура, манири, обичаји и уметност и тиме доприноси побољшању слике наше земље и народа у иностранству на најбољи могући начин.

Ти догађаји су и стецишта сусрета Срба у државама боравка, њиховог међусобног повезивања и укрупњавања заједница дијаспоре у јединствено ткиво српског народа ван граница отаџбине, чиме се обликује залог нематеријалних ресурса сваке врсте.

Ипак, они су за институције матице врло често невидљиви, јер су неусмерени, недовољно промовисани и самим тим непостојећи. Њихови покретачи неретко су неинформисани о конкурсима који их се тичу, па подршка нехотице изостаје. Због одсуства подршке велики број манифестација нестаје, иако су годинама традиционално одржаване.

"Из тог разлога, овим пројектом желимо да начинимо први корак ка већој видљивости културног стваралаштва дијаспоре, а то је свакако регистрација културних дешавања који се у име Срба и Србије организују од Канаде до Аустралије", кажу у "Проактиву" и позивају организаторе догађаја у расејању да попуне регистрациони формулар којем се директно може приступити овде.

број коментара 0 пошаљи коментар