Новогодишња и божићна честитка: Јак корен, више плодова

"Наш народ је као велико дрво које је пружило своје гране на све стране, а корен му је у земљи која се зове Србија. Да би дрво листало, пупило, цветало и давало плодове потребан му је јак и здрав корен. Без обзира на то што сви стремимо врховима, морамо стално да се сећамо својих корена и да им се с времена на време враћамо, како бисмо из њих црпели нову снагу и надахнуће", поручује Александар Чотрић, народни посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, а Програм за дијаспору РТС-а ће и даље настојати да јача наше корене и везе са расејањем. Нека нам Нова 2018. година донесе више љубави, заједништва и мира!

Поштовани сународници у дијаспори и региону,

Као што празници окупљају чланове породице, тако зближавају и припаднике велике породице која се зове народ. Наши људи живе у отаџбини, али и широм света, како то песник каже - „од Аљаске до Аустралије". У време божићних и новогодишњих празника сви смо заједно - у својим домовима, код родбине и пријатеља, у храмовима и удружењима, или смо заједно - у мислима.

Наш народ је као велико дрво које је пружило своје гране на све стране, а корен му је у земљи која се зове Србија. Да би дрво листало, пупило, цветало и давало плодове потребан му је јак и здрав корен. Без обзира на то што сви стремимо врховима, морамо стално да се сећамо својих корена и да им се с времена на време враћамо, како бисмо из њих црпели нову снагу и надахнуће.

Зато, драги пријатељи из расејања, желимо да вас уверимо да је наша земља искрено опредељена за мир, стабилност и сарадњу у региону и Европи, јер је то у најдубљем интересу Србије и целог српског народа. Приоритет Србије био је и остаје јачање економије и међународног угледа, као и улазак у Европску унију. Тај циљ је веома значајан, јер кад наша држава буде још више економски, индустријски, политички, дипломатски, демографски, научно, културно и војно снажна и призната, а истовремено и пуноправна чланица ЕУ биће у могућности да успешно и ефикасно заступа и штити права српског народа у Србији и свим другим земљама.

Крај једне и почетак нове године прилика је да се осврнемо на протеклих 365 дана и да планирамо нове послове у предстојећих 12 месеци.

Србија је у 2017. години бринула о очувању српског језика и ћириличког писма организовањем и финансирањем допунских школа на српском језику које похађа око четири хиљаде наших малишана, у 230 група с којима је у Швајцарској, Немачкој, Француској, Италији, Грчкој, Белгији, Кини, Јужноафричкој Републици, Албанији и Финској радило 45 наставника. Српске допунске школе су за децу и њихове родитеље потпуно бесплатне, а Влада је за њихов рад у протеклој години издвојила милион евра.

Матица је помагала културне, просветне и информативне активности свог народа у расејању суфинансирањем пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре кроз Конкурсе Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, путем Конкурса Министарства културе и информисања за суфинансирање пројеката из области јавног информисања припадника српског народа у земљама региона и Конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката културних делатности Срба у инстранству, као и на основу Конкурса Аутономне покрајине Војводине за финансирање - суфинансирање пројеката и програма у области заштите културног наслеђа Срба у региону.

Помоћ матичне државе огледала се и кроз доделу држављанства Србије људима нашег порекла који живе у дијаспори и региону, као и уручивањем стипендија Владе Републике Србије у оквиру пројекта "Србија за Србе из региона". Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије сваке године позива све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Мађарске, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Румуније, Македоније, Албаније и Словеније), старости од 18 до 35 година да се пријаве за доделу стипендија Владе Србије у оквиру поменутог пројекта. Ове стипендије обухватају: бесплатну визу за привремени боравак, бесплатну нострификацију средњошколских, односно високошколских исправа, плаћене трошкове припремног курса српског језика и изабраних студија, плаћен смештај и исхрану у установама студентског стандарда, здравствено осигурање и месечну стипендију у износу од петнаест хиљада динара.

Влада Србије издвојила је у 2017. години по милион евра за изградњу вишенаменских, функционалних Српских домова, односно културно-информативних центара у Книну, Вуковару и Подгорици.

Кад је реч 2018. години све ове активности биће настављене и интензивиране. Као новост можемо да најавимо да ће Скупштина Србије и Скупштина Републике Српске разматрати и усвојити Декларацију о српском народу у региону која ће да одреди права на употребу српског језика и ћириличког писма, информисање, изучавање и неговање српске културе, изучавање националне историје, неговање српске слободарске традиције, учење националне географије и чување и заштиту културно-историјског наслеђа.

Овај документ од историјске важности биће основа за још свестранију и плодотворнију сарадњу између матице и српског народа у блиском окружењу, али и допринос бољем разумевању са другим народа на Балкану.

Драги пријатељи у региону и дијаспори желим вам срећну Нову 2018. годину и срећан Божић, уз наш традиционални поздрав: Мир Божји - Христос се роди!

Александар Чотрић,

посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво