Дечји сабор српског фолклора и обичаја "Венац"

Једна од најзначајнијих овогодишњих културно-уметничких манифестација Срба са простора Румуније, Дечји сабор српског фолклора и обичаја „Венац“, одржана је 23. децембра, у дворани „Капитол“ Банатске филхармоније у Темишвару. Покровитељ ове јединствене културно-уметничке манифестације био је Савез Срба у Румунији уз финансијску подршку Департмана за међуетничке односе Владе Румуније, Општине града Темишвара и Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

На седмом издању Дечјег сабора српског фолклора учествовало је седамнаест школица фолклора и дечјих културно-уметничких формација, од Мориша па до Дунава, односно деца из вртића и примарних разреда основних школа која уче на матерњем српском језику или изучавају српски језик као наставни предмет. Културно-уметничку манифестацију отворили су потпредседник Савеза Срба у Румунији Дејан Попов и генерални конзул Републике Србије у Темишвару др Владан Тадић, који су на самом почетку поздравили све учеснике, као и присутну публику.

Лепоту наших српских народних обичаја, народних српских кола, фолклора и изворне српске песме, показали су на сцени Филхармоније наши увек весели и раздрагани малишани, полазници српских забавишта, основних школа и чланови неколико школица фолклора, њих око 500. Било је лепо видети девојчице и дечаке у народним ношњама и чути их док су певали и играли, а за свој труд су заслужили велики аплауз присутне публике.

Част да први наступе и отворе седми Дечји сабор српског фолклора и обичаја припала је Тамбурашком оркестру „Школа тамбуре Темишвар", који је под управом концерт мајстора Зорана Бугарског Брице, извели сплет тамбурашких песама, што нам потврђује још једном да заиста имамо неисцрпан извор талената када је љубав према песми и тамбури у питању.

Школица фолклора при КУД „Свети Сава" из Великог Семиклуша, коју води са много успеха учитељица Наталија Мандран, представила је на сцени Филхармоније „коринђе" са народним играма из околине Великог Семиклуша и са српским играма из Шумадије.

Лепо су се представили и белобрешчански малишани из Школице фолклора КУД „Белобрешка". Богдан Деспотовић је на хармоници одсвирао неколико српских кола, а играчка група, под упутством Горана и Невене Стефановић, одиграла је сплет српских народних игара специфичних за њихов крај.

Ученици другог разреда Српске гимназије „Доситеј Обрадовић", под упутством учитељице Славене Пејанов, представили су се сплетом српских народних игара из Баната и српским песмама које су извеле ученице Нада Лукин, Катарина Панић и Маја Крњачки уз пратњу тамбурашког састава који су сачињавали: Ненад Лукин, Горан Панић, Предраг Остојин и Дејан Фењац, а све је то било приказано уз српски обичај „Прело".

Ред је дошао да се прикажу и чанадски малишани, који делују при фолклорном друштву „Чанадске звездице". Ово њихово појављивање са обичајима за Бадње вече на Дечијем сабору српског фолклора и обичаја „Венац" припремиле су Оана Ердеј и Љиљана Берчиу.

Ученици Основне школе „Свети Сава" из Соколовца, под управом Маре Горун, представили су се сплетом народних игара из Шумадије, а свој таленат на хармоници, темишварској публици показао је Марко Ћорик.

Ученици трећег разреда Српске гимназије „Доситеј Обрадовић" су под упутством професорке Вере Жупунски приказали стари обичај „Посело", који је окупљао народ по домаћинствима у зимским данима.

Чланови Школице фолклора, која делује при КУД „Свети Никола" у Радимни, под упутством учитеља Томислава Поповића, представили су стари радимски обичај сечења Бадњака.
А чувари народних предања Српске гимназије „Доситеј Обрадовић", ученици четвртог разреда, су под упутством учитељице Маре Малимарков и Горана Аћимова, приказали зимски обичај Срба „Материце".

Школица фолклора АКУД „Младост" Темишвар, упућивачи Сенадин Крстић и Јасмина Симулов, на сцени је са две групе, полазницима забавишта и основцима, извела народну песму „Чија ли је тараба" уз сплет народних игара из Груже и Шумадије.

Школица фолклора КУД-а "Стара Молдава", коју је припремао Сава Константиновић, извела је сплет влашких игара специфчних за Дунавску клисуру. Публика је уживала у добро припремљеном наступу старомолдавских основаца у специфичним и оригиналним ношњама из њиховог краја.

Забавиште и Основна школа из Ченеја, уз помоћ учитељице Богдане Субин и васпитачице Љиљане Милован, представили су се са коледарским песмама и сплетом игара из Србије. Најмлађи чланови Школице фолклора КУД „Мачевић", под будним оком њиховог упућивача Саве Константиновића, ухватили су се за руке и одиграли сплет српских народних игара специфичних за Дунавску клисуру.

Девојчице и дечаци из Основне школе „Аурел Себешан" и чланови Школице фолклора КУД „Слога" из Фенлака су под упутством Загорке Стана и Томислава Никића представили део божићних обичаја и одиграли сплет народних игара из Шумадије.

Исто се на Сабору обичаја и фолклора појавила и Школица фолклора КУД „Плави делија" из Великог Сенпетра, под упутством Радована Јованова. Сенпетарски малишани су за ту прилику, под упутством учитеља Драгомира Петкова, извели „коринђе" а затим одиграли сплет шумадијских игара.

Дечје игре, игре из Груже и лепа банаћанска кола, припремили су за Сабор чланови Школице фолклора из Дете, КУД „Свети Никола", под упутством Дијане Татарушану.

Закључна тачка, седмог Дечјег сабора српског фолклора и обичаја „Венац", припала је Варјашанима, који су на сцени са две групе малишана, одиграли шумадијске игре и игре из Баната у новим народним ношњама, које су сашивене уз велику помоћ госпође Милице Пљоскар.

После сваког наступа, водитељ програма, Марко Аџић уручио је упућивачима и представницима културно-уметничких друштава захвалнице, а свим учесницима Дечјег сабора српског фолклора и члановима фолклорних дружина, пружила се прилика да се играју у Мегазону, онако како деци највише прија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво