Апел за регистрацију имовине у БиХ

У Босни и Херцеговини у току је пројекат замене старих земљишних књига новим катастарским евиденцијама. Процедура је, наизглед, иста у оба ентитета. Међутим, начин обавештавања и рок за пријаву у федералном делу, изазивају сумњу, па се расељени Срби брину да би могли остати без имовине. Зато су из ресорног министарства Владе Републике Српске упутили апел свим избеглим и расељеним Србима да се одазову поступку за утврђивање имовине.

"У Републици Српској и Федерацији БиХ у току је упис у нове земљишне књиге. Моле се сви заинтересовани који имају некретнине што пре контактирају локалне заједнице на веб сајтовима и по могућности дођу у локалну заједницу са захтевом за израду личне карте, односно пријавом места боравка.

Са собом треба да понесу сва документа која имају, без обзира колико су стари, на увид у локалну заједницу, односно у катастар, да би се могао направити записник, односно преглед и направити нова укњижба.

Та укњижба је веома значајна зато што после тога неће бити никаквих процеса и било каквог доказивања имовине, што значи да је битно да се сви наследници који имају имовину договоре и тај процес ће бити завршен бесплатно.

Све што би се другачије дешавало трајало би дуже и било би у неком судском доказивању", рекао је Радован Грајић, помоћник министра за избеглице и расељена лица Републике Српске.

E-mail на који могу писати је   odborzasrpskuimovinuufbih@gmail.com 

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 10. јан 2018, 08:33)
anonymous [нерегистровани]

e-Mail bez odgovora

Na navedenu e-Mail adresu vec od 29.12. niko ne odgovara. Tako da je jednostavno gradjanin ostavljen na cedilu!

(петак, 29. дец 2017, 12:01)
Prof. [нерегистровани]

Kako tumaciti ovaj postupak...

Kako tumaciti ovaj postupak u federalnom delu BiH, na kojoj osnovi se od danas na sutra mogu zanemariti knjige u kojima generacijama unazad stoje vlasnici imovine i zemlje!Da li postoji ijedan pravni sistem koji bi to odobrio, samo zbog prenosenja podataka u neki novi sistem, i dopustio da se imovina koja nije prenesena smatra kao nicija?Ukoliko je to namera vlasti BiH ovaj poduhvat je za osudjivanje na najvisem nivou u Strasburgu.