Глумачка остварења у Источном Сарајеву

Ових дана одржан је "22. Међународни фестивал малих сцена и монодраме" у Истичном Сарајеву. Овај значајан културни догађај зачет је последње ратне године у Хаџићима, у близини ратне линије раздвајања, одржао се до данас и прерастао у једну од најзначајнијих културних сцена у Републици Српској.

На позоришним даскама пет дана смењивале су се бројне представе: Подвала Милована Глишића, Љубав на лесковачки начин Ненада Кражића, Будала на вечери Народног позоришта из Тузле, у режији Митхата Кушљугића, Др Фелер Славија театра из Београда у режији Драгана Боже Марјановића и Коштана Славија театра Велимира Митровића. На сцени се нашао и ауторски пројекат Стевана Шербеџије и Владана Радовановића Сувишан човек и Прах у режији Вељка Мићуновића. Последње фестивалске вечери одигране су представе: Судница Александра Ристановића и Мало благо Слађана Килибарде.

На крају је жири донео једногласну одлуку, па је за најбољу прогласио представу Подвала Милована Глишића у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке, а у режији Ђурђе Тешића.

За најбољу женску улогу ове године равноправно су додељене награде глумицама Слађани Зрнић за лик Лане у представи Мало благо и Наташи Иванчевић за лик Каје у истој представи Позоришта Јазавац из Бања Луке.

За најбољу мушку улогу проглашен је глумац Љубиша Савановић за лик адвоката Неше у награђеној комедији Подвала Републике Српске. Награда за најбољу монодраму додељена је представи Судница, ауторском пројекту у извођењу глумца Александра Ристановића.

Овогодишња изванредна селекција виђених представа, како у домену мале сцене, тако и монодраме, била је савршено органиазована и за сваку је похвалу.

На следећем, 23. међународном фестивалу, организатори су најавили да ће проширити број награда, па се очекују још живописнији драмски жанрови и бољи глумачки, редитељски, сценографски и костимографски састав.

Осим Фестивала малих сцена и монодраме у јавној установи Културни центар Источно Сарајево свакодневно се промовишу значајна књижевна остварења, одржавају изложбе, бројна предавања и музичке свечаности које грађани Источног Сарајева радо и редовно посећују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи