Најлепши стихови у Амбасади Србије у Бечу

У свечаним просторијама Амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији 15. децембра одржан је посебан сусрет љубитеља писане речи. "Вече најлепших стихова" је организовано од стране Просвјетиног "Клуба младих уметника" и српске Амбасаде у Бечу као резултат сарадње два ентитета који деле заједнички циљ - чување и презентовање српског културног стваралаштва.

Клуб младих уметника су у новембру као део српског просветног и културног друштва Просвјета Аустрија основали проф. Весне Шпирић и инж. Урош Уљаревић са циљем окупљања младих креативних стваралаца различитих бранши - уметника, писаца, сликара и глумаца, који живе, раде и студирају у Бечу, јавља Просвјета Аустрија.

Клуб кроз реализацију различитих пројеката из области уметности и културе има и важан циљ очувања и промоције српске културе и традиције.

Млади аутори и љубитељи књижевности изводили су припремљена дела уз пратњу креативних импровизација на клавиру талентованог клавијатуристе Милана Цонића, студента џез клавира Бечког конзерваторијума. Гости догађаја су уживали у речима младих извођача о љубави, носталгији, храбрости и срећи...

Публика је имала прилику да чује и нека од најлепших дела домаће и светске књижевности, као на пример Santa Maria della Salute, ремек-дело Лазе Костића, затим мисли Матије Бећковића, али такође и стихове аустријског песника Рајнер Марија Рилкеа.

Публику су кроз програм шармантно водиле новинарке Ања Рудић и Катарина Станисављевић, a сам догађај је улепшао и кратак наступ Теодоре Шпирић, младе певачице, која ће се ускоро бечкој публици представити првим спотом и песмом на енглеском језику коју је сама написала, а за коју је сама урадила и аранжман.

„Јако сам срећна што је амбасадор, господин Перо Јанковић, препознао и подржао наш труд и нашу жељу да српску културу очувамо, и да углед Срба у Аустрији поставимо на место које му припада. А то је међу великане наше књижевности попут Вука Караџића, Доситеја Обрадовића и остале Србе који су управо у Бечу поставили темеље наше културе. Овај догађај је био ванвременски и оставио је велики траг на све присутне, и то је оно чему тежимо. А када се то деси, онда знамо да смо остварили виши циљ", изјавила је организаторка проф. Весна Шпирић.

Након извођачког дела вечери уприличено је коктел-дружење на коме су учесници заједно са званицама размењивали утиске и анализирали дела која су извођена, разговарали о изазваним емоцијама и инспирацији. У духу празника, осмишљен је и поклон за све госте - свако је добио прилику да извуче један од припремљених увезаних свитака са неким лепим цитатом познатих аутора српске и светске књижевности.

„Посебно ми је драго што смо нашу традицију организовања књижевних вечери и окупљања око писане речи наставили и овом лепом сарадњом са српском Амбасадом у Бечу. Србија је у мислима и у срцу, а вечерас смо и на њеном тлу, иако је оно ван граница Србије. Овај град је посебно благонаклон према српском народу, а и веома плодно тло за културно-уметничко стваралаштво. Позивам младе Бечлије да се укључе у рад новооснованог Клуба младих уметника и инвестирају своју креативну енергију", поручује организатор Урош Уљаревић, млади писац и инжењер електротехнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво