Нови мост добросуседства

Поводом обележавања Празникa румунске националне мањине у Србији и 15 година од избора првог сазива Националног савета румунске националне мањине, у Вршцу, прошле недеље, 7. децембра, потписан је Протокол о сарадњи између Савеза Срба у Румунији и Националног савета румунске националне мањине у Србији.

Полазећи од традиционално добрих односа између Румуније и Србије, сагледавајући неопходност промовисања достигнутог степена сарадње између румунске националне мањине из Србије и српске националне мањине из Румуније, уз обострану жељу, а на принципима међусобног уважавања, сагласни да раде на јачању процеса евроинтеграције, уз мото „заједно у Европи", у просторијама Националног савета румунске националне мањине, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић и председник Националног савета Румуна у Србији Данијел Петровић, потписали су Протокол о сарадњи и још више су учврстили добросуседске и пријатељске односе двеју држава са циљем унапређења досадашње сарадње кроз заједничку реализацију будућих активности од обостраног интереса румунске мањине у Србији и српске мањине у Румунији.

Потписивању протокола присуствовали су и државни званичници институција из Србије и Румуније, истакнуте личности румунске мањине у Србији и српске мањине у Румунији, црквени великодостојници и представници културе и стваралаштва. Присутни су били и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Иван Бошњак, други секретар амбасаде Румуније у Београду Александар Патру, генерални конзул Румуније у Вршцу Георге Дину, секретар Савеза Срба у Румунији,Златиборка Марков, српски посланик у Парламенту Румуније, Славољуб Аднађ, потпредседници Савеза Срба у Румунији, Борко Јоргован и Дејан Попов, генерални директор Савеза, Радмила Драготоју као и бројни представници српских и румунских медија.

Након свечаног тренутка потписивања Протокола, присутнима и представницима медија, су се обратили председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић и председник Националног савета Румуна у Србији, Данијел Петровић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Иван Бошњак и генерални конзул Румуније у Вршцу Георге Дину.

Прослава Празникa румунске националне мањине у Србији и обележавање 15 година од избора првог сазива Националног савета румунске националне мањине настављена је у вршачком Народном позоришту „Стерија", где је приређен свечани концерт. Присутни су имали прилику да аплаузима награде оркестар и хор Националног савета румунске националне мањине и вокалне солисте, који кроз бројне еволуције на различитим манифестацијама промовишу румунски фолклор, као и специјалног госта Перу Тодоровића са Тамбурашким оркестром „Темишварски споменари" под вођством Томе Ђурића. Дугу традицију темишварских тамбураша са богатим репертоаром српске и румунске народне песме, виртуозност, топао и снажан глас Пере Тодоровића и сјајно извођење публика је те вечери добила на поклон од „Темишварских споменара".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво