Милија Белић и надмоћ дигиталне технологије

Милија Белић, српски мултимедијални уметник, учествује на изложби ART NUMERIQUE која је отворена 6. децембра у париској галерији Abstract Project.

Констатујући да уметници данас све више прихватају нову дигиталну технологију, која нуди нове и неупоредиво веће могућности у односу на традиционалну праксу, комесар изложбе Јун Сато истиче да не постоји јединствена дефиниција дигиталне уметности, али да се може рећи, у најширем смислу, да она окупља уметничке креације које су, током своје елаборације, имале приступ једној од дигиталних техника.

Изложба, на којој ће бити представљени радови дванаест уметника, приказује различите приступе и употребу дигиталне технологије.

Милија Белић Је заступљен са видео радом, компјутерском анимацијом, под називом GLASS BACKGROUND, у којем је минималистичка музика Филипа Гласа, као пандан визуелном минимализму, интегрисана у јединствену визуелно-акустичку целину, сазнајемо од Мире Одаловић.

Милија Белић констатује у тексту каталога да су нове технологије дозволиле приступ небројеним фасетама реалности - физичка реалност се релативизује проширујући се све више на потенцијално плодну виртуелну стварност. Као последица ове изненадне свести развија се једна нова естетика виртуелног. Манипулација новим технолошким средствима поставља данас питање креације једног новог уметничког дигиталног језика.

Најинтересантније у ери дигитализације наше целокупне стварности јесте повратак на питагорејску филозофију према којој је број схваћен као основни принцип устројства, не само Космоса, него и човека и његове уметности, примећује Белић. Стварност коју открива наша нова дигитална ера није идеализована, већ кодирана стварност. Све је могуће изразити и дешифровати нумерички. Чак и сама светлост се раствара у једноставне бројчане низове захваљујући којима је, затим, могуће поново реконституисати исту ову светлост и дати јој реалан физички аспект.

Надмоћ дигиталне технологије претвара данас број, не само у суштину, већ у саму супстанцу једног света, имагинарног колико и реалног, којег тек треба изградити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво