Божић у свим бојама света

Одељење Допунске школе на српском језику у Швајцарској, у Ивердону, представило је свој рад и дало свој допринос прослављању Божића. У организацији комуне Ивердон, Центра за интеграције, за омладину и образовање, на челу са делегатом Катјом Блан, 9. децембра прославио се Божић са свим матерњим школама на подручју овог малог града на обали Нушателског језера.

Програм је био изузетно богат и пропраћен подршком највиших званица комуналних власти, што је била лепа прилика да се подржи и представи и наша школа, која је од пре две године уврштена у партнере Центра за интеграције у Ивердону.

Ђаци су са својом професорком Бојаном Голубовић представили српски језик, културу и традиционалне обичаје на више нивоа, преплићући се са сродним народима и укрштајући своје речи и обичаје са другим народима и културама.

Заједно су наступали ученици из српске и руске школе, са својим причама о православним светитељима, затим португалски и италијански са својим сродним бајкама, а затим су преплитали и мешали своју културу са митовима и легендама арапских земаља и Еритреје, са тамулским и тигринијским језиком.

У овом једном дану, културе су биле помешане, приче и легенде укрштене - то је био очаравајући моменат заједничког живота приказан у бајковитом замку у центру Ивердона.

На сцени су се смењивали и традиционални костими поменутих земаља, а српској школи је несебичну помоћ тим поводом пружило КУД Бројаница, које годинама успешно представља српско коло и игре из Републике Српске и Србије на челу са Сашом Обреновићем. Играчи су у народним ношњама представили шумадијске игре и одушевили више од 200 званица.

Почетак церемоније је обележило заједничко кићење јелке уз песму и музику, а звезда са српском заставом на јелки заузела је истакнути положај.

Манифестација је завршена заједничком песмом више од 70 ученика, на француском језику, а величанствени руски Деда Мраз у плавом костиму је деци поделио пакетиће које је ова гостољубива општина припремила деци свих националности.

Ђаци српске школе и чланови КУД Бројаница добили су и пакетиће од породице Обреновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи