Солистички концерт Марије Бајалице у Панчеву

Солистички концерт наше пијанисткиње Марије Бајалице, која је музичку каријеру градила претежно у Јужноафричкој Републици и Аустралији, одржаће солистички концерт 14. децембра у Културном центру Панчева, у 19 сати.

Марија Бајалица дипломирала је и магистрирала студије клавира на ФМУ. Током школовања освајала је награде на републичким, савезним такмичењима и фестивалима. Од 1980. године је наступала и такмичила се у Италији, где је 1984. године освојила прву награду на интернационалном такмичењу Carlo Soliva и била финалиста клавирског такмичења у Сенигалији.

Убрзо након завршених магистарских студија одлази у Јужноафричку Републику, где ради као доцент на катедри за клавир, универзитета у Преторији (University of Pretoria), од 1993. до 2005. Упоредо са универзитетским активностима наступа као солиста широм земље (Johannesburg, Cape Town, Nespruit, George, Knysna...) и одржава мастер курсеве. У Јужноафричкој Републици имала је статус сталног солисте на националној радио-станици SABC (South African Broadcasting Corporation).

Почетком 2006. уследила је селидба за Аустралију. Од 2007. до 2016. предаје клавир на редовним и постдипломским студијама на универзитету у Аделаиди (University of Adelaide). 2008. године добија престижну националну стипендију, Australian Postgraduate Award, за докторске студије на катедри за клавир, које завршава 2013. године.

У Аустралији се њена концертна каријера одвијала паралелно са академском, пре свега обележена солистичким наступима у циклусима класичне музике као сто су Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours. Наступала је за аустралијску националну радио станицу ABC (Classic FM, Недељни концерти уживо) и снимала за 5MBS FM Radio i Radio Adelaide. Била је редован члан жирија на националним такмичењима.

Ове године, Марија Бајалица се са породицом, преселила у Аустрију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво