Обележено 40 година од смрти Милоша Црњанског у Бечу

У Бечу је почетком децембра одржано песничко вече и промоција књиге "Милош Црњански". Организатори ове манифестације и уредници књиге су књижевници и њихова удружења, Славица Клеин и Културно друштво "Затна реч-Српска круна" из Ласеа у Аустрији и Радован Б. Милић и Српско-словеначко друштво "Сретење" из Словенских Коњица у Словенији.

Сви учесници говорили су своју поезију у опуштеној атмосфери, а модераторка програма, песникиња Цвијета Марковић, као и организатори и уредници књиге, који су водили програм, мотивисали су ауторе да активно учествују у програму фестивала.

На завршној промоцији проглашени су победници и додељена признања и награде, чија се имена налазе и на почетку ове значајне књиге.

Жири је био састављен од еминентних личности: др Вјера Рашковић Зец из Беча, проф. др Волфганг Рорбах из Беча и проф. др Каплан Буровић из Женеве.

Било је пријављено више од 400 песника, а у зборнику је заступљено 160 радова. Сама књига је најбољи споменик песнику Милошу Црњанском, али и ауторима и уредницима ове књиге, као и свим љубитељима писане речи који су били актиивно укључени у реализацију овог пројекта који је трајао, како рече песник Радован Милић, пуних шест месеци.

"Неко је давно рекао да књига гради најлепше споменике у срцима оних који читају. То се односи и на ову значајну књигу у којој су аутори из свих крајева бишве Југославије и света. Срдачно препоручујем ову књигу свим љубитељима поезије и других форми књижевности, јер је она поред врхунског садржаја, снажна пружена рука и мост пријатељства међу учесницима овог пројекта, али и шире, а то нам итекако треба у овом времену где су се многе праве вредности нашле негде на крају лествице.

Уз поезију, аутори су имали прилику да се друже са колегама који својим стиховима желе улепшати живот и свет људи широм планете. Ја се лично осећам испуњен и задовољан и захвалан, јер сам имао прилику говорити своју поезију и дружити се са великим људима и ствараоцима лепих песама, а посебно уредницима ове значајне књиге која ће обогатити и улепшати личне библиотеке аутора, али и многе библиотеке широм Аустрије, Србије, Црне Горе, Словеније, Босне и Херцеговине, Шведске, Грчке, Аустралије, Јапана, Израела и Хрватске. Књигу препоручујем свим љубитељима поезије", каже за Програм за дијаспору РТС-а мр Авдулах Рамчиловић.

Манифестација је укључивала и посету знаменитостима града Беча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво