Шарена барка плови Дунавом

Протеклог викенда у Будимпешти, поново је запловила "Шарена барка", популарни дечји програм на српском језику који је овај пут окупио око стотинак деце, махом из Будимпеште, али и из Помаза и Калаза. Традиционални програм који постоји већ петнаестак година и овога пута испунио је очекивања најмлађих и приредио им незаборавно дружење.

У духу предстојећих празника све је одисало новогодишњом атмосфером, а за садржајан и интересантан програм побринули су се организатори из Будимпеште, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Диана Кондић.

Програм је отпочео забавно едукативним играма за децу сјајних аниматора Жељка Весељка и Танџе Наранџе из Новог Сада, уз које су се многе генерације забављале и одрасле, али сада су ту неки нови клинци који исто тако уживају у њиховим играма. Програм је трајао пуна три сата, а када је Шарена барка и физички запловила Дунавом гости из Новог Сада извели су позоришну представу под називом Јова Змај долази на чај.

Главни ликови су краљица Калиста Тролиста, Лептир Вила и прехлађени змај Јова. У питању је полусатна дечја представа која према речима Татјане и Жељка Подобника има за циљ да деци кроз интеракцију укаже на важност очувања природе, као и на то да не треба да имају предрасуде о некоме на основу изгледа.

Био је ово, не само дечји програм, него могли би рећи и право породично окупљање, јер док су се деца играла, родитељи су уз чај или кафу разговарали, упознавали се и размењивали контакте. Овогодишњу Шарену барку посетио је и Раде Дробац, амбасадор Србије у Будимпешти.

Дечији жагор и смех ширио се Дунавом као најбољи показатељ популарности и квалитета овог програма. Потреба за оваквим садржајима постоји, али због скромних средстава она се одржава само једном годишње.

Малишане је на Шареној барци посетио и Деда Мраз који је сваком од њих поделио поклон, а осим тога они су могли да се послуже и разним слаткишима и грицкалицама које је за ову прилику поклонила Амбасада Србије у Будимпешти.

Средства за реализацију овог дечјег програма обезбедиле су Српска самоуправа 5,6,13 кварта, Културни и документациони центар Срба у Мађарској, Српска самоуправа пештанске жупаније и Удружење уметника Круг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи