Додељена вредна признања нашим књижевницима

У Свечаној сали Удружења књижевника Србије, 9. децембра, одржана je редовна Скупштина Удружења књижевника Србије. Том приликом додељене су Повеље за животно дело и Плакете са ликом Симе Матавуља, првог председника овог Удружења, а међу добитницима су и наши ствараоци из расејања.

Добитници Повеље за животно дело су: Алек Вукадиновић, један од најугледнијих српских савремених песника, Славко Гордић, професор и књижевни критичар из НС, Милош Јевтић, аутор многих монографија о најистакнутијим ововременим српским писцима, Стојанка Раденовић Петковић, песникиња која живи у Канади већ неколико деценија, Слободанка Луковић, песникиња из Крагујевца, аутор више запажених књига и Милош Ковачевић, лингвиста и уопште један од најзначајнијих чувара ћирилице данас када је ово писмо изложено занемаривању, пише у саопштењу Удружења књижевника Србије (УКС).

Добитници Плакете са ликом Симе Матавуља су: Маја Херман Секулић, књижевница која живи у САД, чије су књиге високо оцењене овде и у свету, Мирослав Демак књижевник који на веома креативан начин спаја српску и словачку књижевност, Корнел Унгуреану, професор и књижевник из Темишвара који доприноси значајном представљању српске књижевности у Румунији, др Раде М. Вучићевић из Ужичке Пожеге који својим књижевним радом увелико доприноси угледу УКС и Лела Марковић, песникиња која је својим радом срођена са књижевним стварањем и културом на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво