Пиштало и Малагурски гости "Просвјете"

Протеклог викенда, 2. и 3. децембра "Просвјета" је у Бечу представила два значајна српска културна ствараоца и њихове нове и важне пројекте: Владимира Пиштала и књигу "Сунце овог дана" и Бориса Малагурског и филм "Косово: Моменат у цивилизацији". Књига "Сунце овог дана" представљена је у оквиру трибине "Сусрети и разговори", а премијерно приказивање у Бечу филма о Косову и Метохији организовано је у сарадњи са СПОЈИ из Инзбрука и Савезом Срба из Линца.

Оба догађаја су изазвала велико интересовање бечке публике и била су изванредно посећена, пише у саопштењу Просвјете Аустрија.

У суботу, 2. децембра, у цркви св. Саве у Бечу, гости Просвјете били су писац Владимир Пиштало и Ненад Шапоња, директор издавачке куће Агора, који су представили Сунце овог дана. Трибину је отворио проф. Срђан Мијалковић, председник Друштва, који је подсетио да је Просвјета већ представљала рад Владимира Пиштала.

„Осим што је Влада сјајан писац, он је и прави и искрени пријатељ Просвјете. Као и претходни роман о Николи Тесли, тако је и овај, посвећен Иви Андрићу, посебан и важан за српску књижевност. Књига је дубоко промишљена, класична и постмодерна истовремено. Ово је изванредан пример романа тока свести написаног на браворузан начин", истакао је Мијалковић.

Проф. Светлана Матић је говорила о богатој биографији писца, напомињујући да је Иво Андрић узор и непресушна инспирација многих књижевника, а посебно Владимиру Пишталу, који је оживео нашег нобеловца у Сунцу овог дана, зналачки бирајући његове изреке и цитате.

„Након сајма књига у Франкфурту, ово је битно представљање романа ван граница Србије, у години када обележавамо 125 година од рођења Андрића", закључила је Матићева.

Пред многобројном публиком, Пиштало је бриљaнтно представио своје ново књижевно остварење, истакавши да је Андрића читао цео живот, размишљајући о њему, па му и у мислима персира.

„Андрић је за мене највећи јунак интерпретације света. Књига је замишљени дијалог са њим из данашње перспективе. Учинио је доброчинство што нам је донео Нобелову награду. Имао је велико разумевање за људе, а посебно за љубав жене. Андрић је страстан писац, а сунце је његова највећа страст. Пред читаочевим очима је Андрић лично. Ова књига се бави традицијом на иновативан начин", објаснио је Пиштало. Он је стрпљиво одговарао на бројна питања радозналих посетилаца потписао велики број књига, а књижевно дружење се наставило до касних сати.

У недељу 3. децембра, у биоскопу Холивуд - Мегаплекс одржана је бечка премијера документарног филма Косово: Моменат у цивилизацији, редитеља Бориса Малагурског. Због великог интересовања, организована је додатна пројекција, а сала је била препуна у оба наврата. Дан пре је одржана аустријска премијера у Инсбруку, а филм је приказан и у Линцу.

Гледаоце у филму кроз причу води аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, који је одрастао у Призрену. Сценарио је написао дипломирани теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић. Филм је посвећен вековном српском присуству и светињама на Косову и Метохији. Иако су под заштитом Унеска, на подручју Косова и Метохије од 1999. године до данас уништено је више од 150 цркава и манастира. Зато је циљ овог филма да светској јавности представи српско и Унесково наслеђе на КиМ, да објасни ко је угрожава и зашто она мора да остане баштина Србије.

Гледаоци у Бечу су имали прилику да се упознају и разговарају са Борисом Малагурским, који је присуствовао премијери и стрпљиво одговарао на питања присутних. Пројекције филма су биле изузетно емотивно доживљене, а популарни редитељ и организатори поздрављени су громким аплаузима. Снимање филма и његова промоција углавном је финансирана донацијама, подсетио је Малагурски, па су на иницијативу организатора донације скупљане и у Бечу. Заједничка жеља је да се филм што више промовише у свету и да се његове копије пошаљу и америчким конгресменима, који би тако имали прилику да виде угроженост, али и лепоту српске баштине на Косову и Метохији.

Просвјета посебно захваљује свом дугогодишњем члану др Вуку Комненовићу, који је на сваки начин подржао приказивање овог важног филма и гостовање Бориса Малагурског у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво