Дипломатски базар у Будимпешти

У Будимпешти је 26. новембра одржан седми по реду традиционални Дипломатски базар који је као и предходних година приређен у хотелу Интерконтинентал. Реч је о хуманитарној акцији, на којој су средства добијена продајом националних производа на штандовима дипломатско конзуларних представништва намењена деци са посебним потребама, ромској деци као и дечјим болницама Хејм Пал и Сент Ласло у Будимпешти.

И ове године међу четрдесетак учесника запажено учешће у овој акцији имала је и Амбасада Србије у Будимпешти. Штанд Србије био је уређен у националном стилу са српском заставом, украшен ћилимима, везеним пешкирима, производима од пустоване вуне са богатом понудом различитих асортимана. Посетиоци су, осим куповине могли да дегустирају српска вина, ракије а том приликом лично су их поздравили амбасадор Србије у Будимпешти Раде Дробац са супругом, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Диана Кондић.

У изјави за медије амбасадор Дробац је изразио задовољство што Србија и ове године учествује на овој манифестацији. Он се захвалио на донацијама свима онима који су својим призводима помогли успешну презентацију Србије и колективу амбасаде као и српској заједници у Мађарској који су допринели, својим ангажовањем, да и ове године наступ Србије буде успешан и веома запажен.

Осим прехрамбених производа којих је овај пут било највише, посетиоце су свакако привукли и производи од пустоване вуне као и српски вез које је за ову хуманитарну акцију донирало Удружење Бео-етновизија из Београда. Нису изостали ни производ савременог модног карактера попут дизанерског бренда Шкрабац.

О успешном и квалитетном представљању Србије говори и сама чињеница да је већина производа продата. Осим лепо уређеног штанда бољој презентацији допринеле су и две девојчице које су у српским ношњама, са погачом и соли дочекивали госте.

Дипломатски базар се одржава под покровитељством супруге мађарског председника Аните Херцег која је и лично посетила штанд Србије и на њему се у краћем разговору задржала са госпођом Светланом Дробац, супругом српског амбасадора у Будимпешти.

„И и ове године штанд амбасаде био је веома богат и изазвао је велико интересовање посетилаца. Веома ми је драго да су наш штанд посетиле супруге председника Мађарске Јаноша Адера и министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, које су послужене традиционалном српском погачом и слаткишима српских фирми. Србија је и овом приликом афирмисала своје националне брендове и привредне могућности", рекла је супруга амбасадора Светлана Дробац.

Допринос овој манифестацији дала је и српска заједница у Мађарској учешћем КУД-а Табан као и поклон графиком уметника Милана Ђурића. Српским играма млади Табанаши привукли су пажњу посетилаца овог базара.

Опште је познато да су српски гастрономски специјалитети популарни у Мађарској, па се у редовима чекало како би се пробао српски роштиљ, проја, пите и разне друге посластице. Под српском заставом, сада већ традиционално, учествовала је и посластичарница Самош, чији је власник српске националности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво