Млади писци у новембру праве јун

У боемском амбијенту кафића „Беертија“, 24. новембра, у организацији Просвјетиног „Клуба младих уметника” одржано је четврто по реду „Вече младих писаца“.

Недавно основан од стране проф. Весне Шпирић и инж. Уроша Уљаревића, Клуб младих уметника представља део Просвјете и основан је у циљу окупљања младих уметника, писаца, сликара и глумаца, који живе, раде и студирају у Бечу, као и зарад остваривања различитих пројеката из области уметности, и самим тим очувања и промоције српске културе, пише у саопштењу Просвјете.

Уз магичне звуке гитаре и виолине, публика је уживала у ауторским стиховима о правим и погрешним изборима, тренуцима вечности, љубави и сновима, док су поједини учесници одлучили да изрецитују неке од најлепших дела домаће и светске књижевности попут песама Писмо мајци Јесењина и Мали камени ноктурно Мике Антића.

Оно што се посебно допало публици је извођење одломка из Зле жене Јована Стерије Поповића, као и одломка из Женских разговора Душка Радовића. Осим тога, вече је улепшао кратак наступ Теодоре Шпирић, гимназијалке и веома младе певачице, која ће се ускоро бечкој публици представити првим спотом са песмом на енглеском језику коју је сама написала, а за коју је сама урадила и аранжман.

За све присутне су традиционално била припремљена многобројна изненађења, попут колача са цветовима који представљу пролеће, односно „јун" из познатих стихова Мике Антића Ја могу у сваком новембру да направим јун. Овај цитат је био слоган целог догађаја, а уз колач, сваки посетилац је добио свитак са цитатом неког познатог аутора.

"Доказали смо и показали, баш као што стоји у Антићевим стиховима, да од сваке вечери, па чак и од ове магловите јесење, можемо направити пролеће. Али пролеће у души, оно које ће сваки посетилац четврте Вечери младих писаца још дуго да памти. Обећавамо бечкој публици још оваквих, а и мало другачијих догађаја у наредном периоду", изјавила је проф. Весна Шпирић, организаторка и млади писац.

„Поред већ добро познатих љубитеља писане речи и наших пријатеља, синоћ је било и пуно нових лица, а тражило се и место више, што ме чини веома поносним. Оснивање Клуба младих уметника доноси младим Бечлијама једну платформу за креативно стваралаштво разних културно-уметничких праваца. Унапред се радујемо свим новим идејама младих блиставих умова", поручује организатор Урош Уљаревић, млади писац и инжењер електротехнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи