Министар Шарчевић у Швајцарској

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић боравио је у Швајцарској где се састао у Берну са швајцарским министром привреде, образовања и истраживања Јоханом Шнајдер Аманом. Присуствовао је и обележавању 45 година рада Допунске школе у Швајцарској.

Првог дана посете Швајцарској, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се у Берну са швајцарским министром привреде, образовања и истраживања Јоханом Шнајдер Аманом.

Министри су истакли задовољство досадашњом сарадњом и констатовали да је дуално образовање модел који може допринети запошљавању одмах по завршетку школовања.

Представљајући Национални модел дуалног и предузетничког образовања и Закон о дуалном о образовању, министар Шарчевић је нагласио да је швајцарски систем био једна од полазних основа у формулисању модела дуалног образовања прилагођеног привреди и условима Србије.

Шарчевић и Шнајдер Аман су посебно истакли важност научне сарадње која је на високом нивоу. На састанку је указано на програм Научна сарадња између источне Европе и Швајцарске у оквиру кога су од 2009. до 2016. године Швајцарска национална фондација за науку и Агенција за развој и сарадњу финансирали више од 85 научних пројеката.

Шарчевић се потом одвојено састао са државним секретаром за образовање, истраживање и иновације Мауром Дел Амброђом и директором швајцарске Агенције за развој и сарадњу Мануелом Загером. У наредном периоду швајцарска агенција ће уложити средства у развој методологије за праћење и евалуацију дуалног образовања у Србији, као и промоцију овог вида образовања. У разговору са директором Загером, министар Шарчевић је захвалио на подршци, како финансијској тако и менторској.

Министар је истакао задовољство због чињенице да је интересовање дијаспоре за учење српског језика из године у годину све веће. Србија је међу ретким државама које финансирају рад допунских школа, додао је министар и најавио доношење новог Правилника о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству који би требало да унапреди наставу и функционисање допунских школа.

Шарчевић је захвалио Министарству спољних послова и Амбасади Републике Србије у Швајцарској на доброј сарадњи. Амбасада у Берну на челу са амбасадорком Снежаном Јанковић подржава и активно учествује у раду српске допунске школе и неговању српског језика, нагласио је Шарчевић.Претходно се министар састао са наставницима и родитељима ученика Допунске школе на српском језику у Швајцарској и разговарао о правцима унапређења наставе.

Родитељи су захвалили Влади Републике Србије и Министарству просвете, науке и технолошког развоја на уложеним напорима и средствима како би њихова деца имала шансу да очувају матерњи језик, традицију и културу. Поред министра, на овим састанцима присуствовали су Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање, проф. др Ана Ланговић Милићевић, државни секретар и Марко Попадић, посебни саветник и шеф кабинета министра. Као сведочанство нараштајима, а у име Удружења српских писаца у Швајцарској, песникиња Снежана Петровић је министру Шарчевићу уручила зборник Завештање 2017.

Овом скупу је, у име Радија Младост, СПКД Просвјете и као члан Удружења српских писаца у Швајцарској, присуствовала и Виолета Алексић.

 45 година Допунске школе у Швајцарској

У сали Гимназије Campus Muristalden, 28. новембра у 19 сати, у присуству Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, обележено је 45 година рада Допунске школе на српском језику у Швајцарској.

Овај пројекат је реализован уз помоћ Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Удружења Милева Марић Ајнштајн и уз велику подршку Амбасаде Републике Србије у Берну.

Учетиљица допунске школе Јелена Митровић је у уводној речи представила рад и ангажованост својих колега и ђака, након чега је уследио културно уметнички програм. Деца су рецитовала песме наших најчувенијих песника, изводила музичке тачке свих жанрова, играла фолклор.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је на свечаности поводом 45 година постојања допунске школе на српском језику у Швајцарској, да ће Србија наставити да улаже у рад допунских школа у иностранству, јер тако српској дијаспори даје прилику да очува српски језик, културу и традицију.

Шарчевић је изразио задовољство због чињенице да је интересовање дијаспоре за учење српског језика из године у годину све веће, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Он је најавио доношење новог Правилника о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству који би требало да унапреди квалитет наставе и функционисање допунских школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво