Студијско-едукативна посета Праховљана Бечу

У орагнизацији дијаспораца инжењера Бориса Пистоловића из Беча и Боривоја Крекуловића из Швајцарске, и компаније „Elixir-Grupe" са седиштем у Новом Саду, уприличена је студијско-едукативна посета Бечу.

Циљ посете била је намера Elixir-Grupe да се размотри идеја о улагању у постројење које би производило водену пару и струју и користило за гориво комунални отпад са депонија, што би допринело еколошки чистом окружењу.

У студијској посети били су грађани Прахова и околине, као и еколошка друштва Неготинске крајине, где би постројење требало да се изгради.

Делегација је посетила постројење за сагоревање комуналног отпада на локацији поред Дунава у Бечу, затим компаније Fundermax и Sunpor у околини Беча, које имају постројења за припрему и пречишћавање индустријских вода.

"Ову студијску посету смо организовали да се упознамо са новим технологијама које се могу увести и у Србију, како би се околина где се постројење налази, заштитила од даљих загађења комуналним отпадима", каже организатор студијске посете Владимир Тодоровић, потпредседник пословног система и додаје да ће уколико се овакво постојење направи у Србији цела регија од тога имати користи.

„Жеља нам је да то буде будућност Србије", нагласио је Тодоровић.

Инжењер Борис Пистоловић, родом из Душановца код Прахова, запослен у фирми Eurowater у Бечу, каже да је задовољан овом посетом.

"Мислим да је добро да се виде нове технологије за сагоревање комуналног отпада, али и пречишћавање отпадних вода", наглашава Пистоловић.

Боривоје Крекуловић из Швајцарске додаје да је најважније питање еколошка заштита дела источне Србије, конкретно Прахова и села око Неготина.

"Фабрика хемијске идустрије у Прахову је годинама у прошлости загађивала ваздух, природу, а људи су због тога оболевали. Верујем да Elixir-Grupа која је купила нашу фабрику 2012. године проналази начине и уводи нове технологије, како би овај крај могао лакше да „дише". Ова студијска посета Бечу је потврда тога да ћемо заједничким снагама успети да остварујемо циљеве, а то је чист ваздух нашег краја и незагађена средина", каже Крекуловић, који је родом из источне Србије.

Поред едукативног дела, организатор је учесицима ове посете уприличио разгледање Беча и Будимпеште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво