Музика Исидоре Жебељан осваја свет

У последњих месец дана дела наше композиторке Исидоре Жебељан изведена су на неколико веома значајних светских музичких фестивала.

У Линколн центру у Њујорку, у оквиру великог међународног музичког фестивала The White Light Festival (Фестивал беле светлости), Холандски камерни хор и диригент Петер Дејкстра извели су композицију Исидоре Жебељан Псалм 78, у оквиру свог великог интернационалног пројекта под називом 150 псалама. Тим поводом, композитори од којих је наручено да компонују музику на Псалме (њих деветоро из читавог света, међу којима је и Исидора) дали су коментаре о својој музици за Њујорк Тајмс, пише у саопштењу Српске академије наука и уметности (САНУ).

На највећем светском фестивалу савремене музике, којег организује Међународно друштво за савремену музику (ISCM), који се сваке године одржава у другој земљи и који носи назив Светски дани музике, на овогодишњем фестивалу у Ванкуверу (Канада), канадски ансамбл Turning Point извеo је композицију Клин чорбa за инструментални октет Исидоре Жебељан. То је био до сада четврти пут да се стваралаштво Исидоре Жебељан представља на Светским данима музике.

На фестивалу Medwomenfest у Мадриду, који је посвећен стваралаштву жена из свих уметничких области, шпански кларинетиста Ђоан Енрик Љуна и Терпсихора квартет из Женеве извели су у дворани Уметничког центра краљице Софије, на концерту под називом Велике композиторке 21. века, композицију Песма путника у ноћи за кларинет и гудачки квартет Исидоре Жебељан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи