Сусрет представника српске дијаспоре и премијерке Србије у Ослу

Премијерка Србије Ана Брнабић се, током дводневне посете Норвешкој, састала и са представницима српске дијаспоре у Амбасади Србије у Ослу.

Сусрет са премијерком Републке Србије Аном Брнабић отворила је Њ. Е. Сузана Бошковић Продановић речима да јој је изузетно драго што су се представници српске дијаспоре одазвали позиву који је инициран управо од стране премијерке. Захвалила се представницима српских удружења који су дошли из других удаљених градова, као на пример Бергена и Драмена, сазнајемо од Добриле Радуловић, председнице Савеза српских удружења у Норвешкој.

Премијерка се обратила присутнима кратким излагањем о резултатима Владе Републике Србије и рекла да је сусрет планирала више као дијалог него излагање.

Представнике српске дијаспоре интересовало је када ће бити могуће признавање српских возачких дозвола у Норвешкој, за многе наше сународнике питање од великог значаја. Речено је да Амбасада Републике Србије ради на том питању и очекује се да ће у скорије време бити резултата.

"Као председник Савеза српских удружења у Норвешкој поставила сам питање полагања српског језика као страног језика у оквиру норвешког образовног система. Наиме, ученици завршног разреда средње школе имају могућност да пријаве полагање тог испита и та оцена улази у просек који се узима у обзир приликом уписа на студије. Многа наша деца која су прошла кроз школе српског језика у организацији српских удружења (као што је то случај у Бергену), али и допунске наставе српског језика у организацији Министарства просвете Републике Србије (као што је то случај у Ослу) би тиме добила и званичну потврду у норвешком образовном систему. То би био и додатан стимуланс и родитељима и деци да истрају на очувању српског језика код друге генерације исељеника", каже Добрила Радуловић за РТС.

Постављено је и питање аплицирања на конкурсе Управе за дијаспору при Министарству спољних послова Републике Србије. Пракса у неким земљама је да кровне организације попут Савеза српских удружења у Норвешкој аплицирају за пројекте, али је Њ. Е. Сузана Бошковић Продановић објаснила да све регистроване организације имају право да конкуришу и да се Амбасада труди да проследи све релевантне информације српским удружењима у том смислу.

Није било времена да се премијерка Ана Брнабић информише о актуелним пројектима, али је Ани Милитећ из кабинета премијерке предата књига која се преводи на српски језик и документарни филм Симе Брдара Крст од крви. Тај филм, подржан од српске дијаспоре у Норвешкој, добио је још једну награду у Севастопољу, а управо је приказан и у Мелбурну. 

Представници српске дијаспоре у Норвешкој су дали још неке идеје о бољем искоришћавању потенцијала који постоје. Др Зорица Сарах Митић, анестезиолог из Осла, укратко је представила могућност преношења знања и искуства из медицине и методе третмана ослобађања стреса за које се она специјализовала.

Поред бројних искустава лекара и фамацеута који раде у норвешким државним институцијама, представљен је и потенцијал и идеје из области предузетништва и дигитализације у приватном и државном сектору у коме неки представници наше дијаспоре у Норвешкој имају велико искуство.

Председник Српског академског удружења из Осла Радиша Никитовић, похвалио је сарадњу са Амбасадом Републике Србије у Ослу и замолио да се размотри техничко унапређење Амбасаде у смислу омогућавања издавања биометријских пасоша Републике Србије у Ослу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво