Трг Србије у Буенос Ајресу

У Буенос Ајресу је 22. новембра отворен Трг Србије. Овим поводом у Аргентину су отпутовали шеф српске дипломатије Ивица Дачић и Никола Никодијевић испред Скупштине града Београда.

У Аргентини се налази једна од најважнијих српских дијаспора, која сада броји више од 30 хиљада људи, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Виктор Лазић.

Срби су утошиште и бољи живот у овој држави тражили још од прве половине XИX века. Највећа миграција Срба у Аргентину догодила се после Другог светског рата.

Многи „српски Аргентинци" постали су угледне и уважене личности аргентинског друштва.Живот православних Срба у Аргентини нарочито је унапређен од 2011. године када је у Буенос Ајресу основана Епархија буеносајреска.

Трг Србије у Буенос Ајресу још једна је потврда пријатељства наших народа и држава, а представља и веома емотиван догађај за чланове српске дијаспоре. У октобру је отворен Парк Републике Аргентине у Београду.

На Тргу Република Србија у Буенос Ајресу налази се и мурал са мотивима Србије и Београда, који су осликали српски уметници. На месту где се налази трг постављене су две табле с натписом Трг Република Србија.

Заједно са министром Дачићем, трг је отворила Делегација Града Београда. Трг су отворили и начелница Градске управе Сандра Пантелић и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, као и званичници града Буенос Ајреса.

Свечаном отварању Трга Република Србија присуствовали су и амбасадорка Србије у Аргентини Јела Баћевић, потпредседница Скупштине Буенос Ајреса Кармен Пољедо, министар за урбанизам у Влади Буенос Ајреса Едуард Макиавели, епископ Јужноамеричке православне цркве Кирило, као и бројни представници дипломатског кора и дијаспоре.

Планирано је да Србија и Аргентина потпишу и споразум о трговинској и економској сарадњи, а Дачић да у Институту Cari - Аргентинском савету за међународне односе одржи говор о спољној политици Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара