Стереотипови о Словенима отежавају сарадњу и разумевање

Запад према словенским народима примењује непрестано стереотипове и то отежава миран развој, сарадњу и разумевање међу народима, истакли су у Бечу аустријски публициста Ханес Хофбауер и немачки историчар Дарио Видојковић.

Хофбауер је представио своју књигу Слика непријатеља Русија - историја демонизација, а Видојковић дело Слика Србије у Немачкој од Берлинског конгреса до данас.

У обе књиге је видљиво како запад већ деценијама, па чак и вековима користи стереотипе у опхођењу са славенским народима, што се и дан данас може видети и осетити.

Хофбауер је указао да између Запада и Русије постоји дуго непријатељство, а тако и слике непријатељства.

Хофбауер указује да се иде у правцу ратне реторике, и да је у току "мали економски рат", који може прерасти у велики привредни рат или чак "нешто горе".

Видојковић је, на примеру односа немачког говорног подручја према Србији, пренео слично понашање запада.

Он се осврнуо и на новију историју наводећи примере негативног приказивања Срба у немачкој и аустријској сстампи, по узору на оне из Првог светског рата.

"Коришћени су стари стереотипи и поново су Срби и Руси приказани као непријатељи, као у Првом светском рату", објаснио је он.

Видојковић, на основу промене политике према Србији која је постала кандидат за пријем у ЕУ, упитао је да ли се стварно променила слика Срба или постоји стални континуитет стереотипа.

На крају публику је највише интересовало шта аутори мисле о односу Србије и Русије.

Хофбауер је истакао да су односи те две земље добри, али да је ЕУ заинетресована да Србија не сарађује са Москвом.

Актуелна влада, због преузимања стандарда ЕУ, под притиском је и чини се уцењивом, оценио је он.

Видојковић је рекао да су односи историјски и да се они сада, као и у прошлости демонизују.

"Приказују се као скандал који не сме бити. Понавља се став да се морамо одлучити да ли смо на доброј или лошој страни", закључио је он на књижевној вечери у организацији Представништва РС у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво