Наши сликари на чувеној међународној изложби у Аустрији

Шеста поставка међународне Дримскејпс (Dreamscapes) изложбе отворена је у Trierenberg Art Traun у Аустрији 9. новембра. Током три месеца биће изложена уметничка дела више од 50 савремених мајстора, представника имагинарног реализма, из целог света.

Међу њима, својим радовима су заступљени и Дејан Уларџић, Зоран Круљ, Снежана Петровић, Славко Крунић И Жељко Ђуровић. Петочлана екипа из Србије била је најбројнија и својим радовима изазвала неподељено интересовање и дивљење.

У току отварања Дримскејп изложбе ће такође бити представљено 6. издање нове Дримскејп књиге. Ово шесто Дримскејпс издање садржи избор радова више од 70 аутора из целог света, и представља прекретницу у историји имагинарног реализма који ће на овај начин бити приказан у свом пуном сјају.

Изложбама у Аустрији, Белгији, Немачкој и Холандији се комплетира овај амбициозни пројекат који ће 2019. године, на финалној изложби у Viechtach--у, бити завршен. Његов иницијатор и организатор је од самог почетка био Marcel Salome. Манифестујући своју завидну енергију, велики организациони таленат и луцидну, широку визију везану за квалитет савременог уметничког израза, значајно је допринео његовом постављању у центар пажње. Фокусирао се искључиво на савремене ауторе са веома израженим особеностима.

Осим што је уступио подијум лауератима, омогућио је и да мање познати млади, перспективни таленти покажу своје радове. Јединственост Дримскејпса огледа се и у томе што поред слика представља и скулптуре као и дела од стакла. Под заједничким називом имагинарног реализма Дримскејпс обједињује уметничке правце као што су магични реализам, фантастични реализам, надреализам и симболизам скрећући свету пажњу на њих преко различитих пројеката.

У протекле три деценије је имагинарни реализам изнедрио велике уметнике са различитих континената који су почели са заједничким радом, не само због заједничке потребе за стварањем у имагинарном стилу, већ и због своје несумњиве сличности и солидарности.

Ова сарадња је резултирала познатим Дримскејпс групним изложбама предвођеним уметницима и представницима имагинарног стила. Током ових Дримскејпс изложби могуће је дивити се раду више од 50 интернационалних уметника, од којих многи излажу по први пут у Европи или чији радови одмах доспевају у руке приватних колекционара чиме остају невидљиви за публику.

Имагинарно представљање и традиционалне сликарске и скулпторске технике су оставили значајан утицај у историји уметности и задобиле поштовање захваљујући радовима Боша, Бројгела, Арцимболда, да Винчија, прерафаелиста, Мороа, Далија, Магрита и Делвоа. Ови углавном метафизички и надреални описи света су фасцинирали човечанство још од античке Грчке и доба Египта. Природни феномени, који се углавном манифестују у сновима и подсвести, служе као извор инспирације многим уметницима.

Велики мајстори су кроз векове били праћени својим успешним наследницима: уметницима који су такође црпли инспирацију из метафизике, филозофије, литературе и симболизма метафизичког света. Као и претходници који су настојали да ухвате магију стварности, уметници који учествују у Дримскејпс-у данашњем свету ослобађају своју машту. Дримскејпс изложба представља мајсторе будућности који су боемски живот заменили за глобално признање и поштовање.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво