Библиотечки раритети из Јужне Америке стигли до "Адлигата"

Велика донација књига из Јужне Америке, после дугог путовања прекоокеанским бродом, стигла je у Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности.

Удружење Адлигат отворило је посебну собу Јужне Америке, у којој посетиоци могу видети ретке потписе Мариа Варгаса Љосе и Габријела Гарсије Маркеса, прва издања Пабла Неруде, оригиналне мачете, зубе и главе пирана, маске и трон народа из Амазоније...

У Адлигату се налази највећа колекције амазонијане у југоисточној Европи - књига штампаних у Амазонији или о овим удаљеним, егзотичним пределима. Удружење Адлигат је формиралo ову збирку уз помоћ институција из Бразила, пре свега Књижевне академије Амазоније, Географско-историјског института Амазоније и Пројекта социјалне географије Универзитета Амазоније из града Манаус. У Београд је стигао и поклон Народне библиотеке Бразила из Рија де Женеира.

У новопристиглој донацији налази се значајна колекција публикација, филателије и нумизматике Републике Уругвај. Адлигат формира ову колекцију уз подршку бившег председника, славног и скромног Хосеа Мухике, којег је председник Адлигата Виктор Лазић у више наврата посетио почетком ове године, када је Мухика и писмено подржао Адлигат. Међу књигама које су управо стигле налазе се посвете многих значајних Уругвајаца, од самог Мухике, Дијега Фишера, бестселер аутора и многих других.

Посебно су ексклузивне књиге и потписи четворице путника, некадашњих студената, рагбиста, који су се налазили у авиону који је 1972. ударио у врх Анда. Неколицина преживелих тада је 72 дана била заробљена у снегу и леду, а да би преживели, били су приморани да једу тела својих погинулих пријатеља. То је најпознатија ваздухопловна катастрофа двадесетог века, о којој су написане 23 књиге и снимљено више филмова. У Београд су управо стигли потписани примерци књига Карлитоса Паеза, Фернанда Парада и Роберта Канесе, кандидата за председника Уругваја.

Потписан примерак књиге Чудо у Андима бизнисмена, медијског водитеља, оснивача више медијских компанија кога је Светски пословни форум у Њујорку 2010. године прогласио за најбољег говорника планете, господина Парада, посебан је раритет и биће приказан на сталној поставци Музеја књиге и путовања, с обзиром на то да се ради о једном од најславнијих Уругвајаца који је после авионске несреће без планинарске опреме, заједно са Канесом, једанаест дана пешачио преко Анда како би стигао до цивилизације и спасао свој живот али и животе својих заробљених другова. После разговора са председником Адлигата, господин Парадо и господин Канеса су, за Адлигатов кутак Уругваја у соби Јужне Америке у Београду, поклонили своје потписане бестселере, који су у свету продати у милионима примерака.

Из Аргентине књиге су стигле од српске дијаспоре, укључујући важне штампане материјале Срба и Југословена у Јужној Америци, чија је дистрибуција у СФРЈ била забрањена. Те публикације су од великог историјског значаја за српску и југословенску историју и по први пут ће бити доступне научницима у Адлигатовој Библиотеци дијаспоре. Највеће донације су упутили Милена Гаћеша, војник Драже Михаиловића, жена која је, са својим братом Миланом, учествовала у организовању атентата на Анте Павелића. Збирку старих емигрантских издања даровао је и Наш дом, југословенско удружења у Буенос Ајресу.

Донације из Уругваја, Бразила и Аргентине сакупљене су и послате у Србију уз посредовање Амбасаде Републике Србије у Буенос Ајресу, захваљујући амбасадорки Јели Баћевић и дипломати Марији Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи