У Рејкјавику Дани српске културе

Тродневни Дани српске културе у Рејкјавику (Исланд) почињу 17. новембра свечаношћу на којој ће бити представљена монографија "Народне ношње Срба" и одржан концерт "Духовно путовање кроз време и жанрове", у извођењу вокалног ансамбла "Ноктурно". Поред народних ношњи и концерата, српска културна баштина биће представљена кроз фотографије, накит, ћирилицу, иконе, кратке филмови, разговоре...

Седамнаестог новембара у 18 сати свечано ће бити отворени Дани српске културе у Рејкјавику. Одмах потом биће представљена јединствена монографија Народне ношње Срба, аутора Слободана Бугарчића, фотографа и Ивана Терзића, етнолога.

Вече ће бити окончано концертом Духовно путовање кроз време и жанрове, у извођењу вокалног ансамбла Ноктурно. Биће то колаж музике кроз време и жанрове, од духовне до староградске.

У суботу 18. новембра, књижевница Јања Тодоровић и филолог, калиграф и иконописац Татјана Јанковић, упознаће све заинтересоване са ћирилицом, културном и духовном баштином српског народа, кроз предавање са видео презентацијом. У наставку ће бити одржана и калиграфска радионица.

У вечерњим сатима кроз десет кратких филмова биће приказана традиција и обичаји српског народа. Филмови су титловани на енглески језик, а пројекције ће бити употпуњене појањем чланова певачке групе Ђоко Павловић.

Фестивал се наставља трибином Значај промоције и очувања културе народа, када ће на питања гостију одговарати маестро Ђорђе Станковић, етнолог Иван Терзић, културолог Борис Постовник, књижевница Јања Тодоровић и филолог Татјана Јанковић.

Дани српске културе на Исланду, у Рејкјавику, свечано се затварају у недељу, 19. новембра, концертом Сусрет векова-на музичком путовању кроз време. Концерт ће бити изведен у Гудририној цркви, а извођачи су: Вокални ансамбл Ноктурно из Србије, сопран Гудбјорг Р. Триквадотир са хором и Давид Олафсон, оперски бас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво