Разговори са женом

У Матици исељеника, 13. новембра, књижевник Миодраг Јакшић обрадовао је пријатеље и поштоваоце новом књигом "Пролеће ово-разговори са женом".

Загонетно и театрално уводећи присутне у штиво своје књиге, Миодраг Јакшић заинтригирао нас је несвакидашњим начином интерпретације, симболизујући и обигравајући око вечне теме дијалога мушкарца и жене.

Песме су настале као последица поетског и емотивног истраживања писца, као и његових сугестивних разговора, комуникација и размишљања о односима жене и мушкарца са нагласком на трагање за последицама одлука код жена.

Књига се такорећи створиила сама, каже Јакшић, јер је то збирка рукописа чуваних од 2015. године, који су били нека врста путоказа и смислених одговора на бројна питања које живот поставља између мушкарца и жене.

"Сматрао сам да имам право да акцентујем појам жене, јер сам се кроз све те рукописе носио управо неком врстом дијалога између мушкарца и жене , где сам у том дијалогу ја тај мушкарац и некако ми се учинило занимљивим. Немам утисак да је до сада, у нашој поезији било тако смелог искорака да се то и каже...", каже за РТС Мића Јакшић.

Подилазећи жени благом еротском дескрипцијом, баца пред њу питања, раскринкава је у греху, отвара јој очи, преиспитује њену савест за искушења, оправдава, тумачи и објашњава њене поступке. Хипотетички је критикује, опомиње, али је не осуђује, јер то ради из љубави према њој, у доброј намери.

"То су нежни разговори у смислу неког покушаја, да тако кажем, једни друге саветујемо. Све се своди на то да свако од нас као човек има дилеме и да нешто искуствено у себи, неки сопствени ум који те тера да долазиш до неког решења и одговора на нека питања, у ствари увек боље дође уз сагласност некога ко ти је близак, ма какве те одлуке биле, добре или лоше, тешке или лаке, увек то боље дође ако ти неко са стране на леп начин шапне шта је можда излаз", каже Јакшић.

Миодраг Јакшић, до сада је објавио 20 књига,  као издавач потписује више од 180 књига и публикација, а као архитекта - око 200 пројеката. Оснивач је и главни и одговорни уредник уметничке групе АРТЕ, која окупља више од 300 уметника из целог света. Као мултидисциплинарна личност, за своје заслуге добитник је бројних награда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво