Осма седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

На седници одржаној 15. новембра Одбор је разматрао питање повратка дијаспоре у матицу и искоришћености капацитета наше дијаспоре у подстицању економског и привредног развоја Републике Србије, на којој је Организација српских студената из иностранства представила пројекат “Подстицај за промоцију повратка младих-како вратити младе у Србију“.

Председник Одбора мр Иван Костић истакао је да је Одбор у свом раду првенствено фокусиран на сарадњу са Србима у дијаспори и унапређивању њиховог положаја, имајући у виду да су делу српске дијаспоре угрожена права и немају адекватан положај. Костић је додао да 1/3 Срба, који представљају велики финансијски капитал, живи у иностранству, а да је мали број њих укључен у економски развој Србије и закључио да доношењем законских решења, у виду пореских олакшица, матица може показати вољу да врати младе у Србију и укључи их у политички и економски развој земље.

Представник Организације „Српски студенти из иностранства" Александар Јаковљевић упознао је присутне са радом организације, за коју је истакао да је у свом раду првенствено фокусирана на младу, високообразовану дијаспору и њихово умрежавање широм света. Јаковљевић је, представљајући пројекат, истакао да тренутно између 20 и 25 хиљада српских студената студира у иностранству, од којих је око 3 хиљаде у Сједињеним Америчким Државама, а 5 хиљада студира на универзитетима у Бечу. Један од главних проблема за повратак младих у Србију, како је навео, још увек је признавање диплома, пошто је поступак компликован и треба га бирократски поједноставити, али је и додао да је надлежно министарство изразило намеру да учествује у решавању овог проблема. Јаковљевић је нагласио и то да годишње, око 5 хиљада младих одлази на студије у иностранство и да је неопходно да им, кроз законска решења, у виду финансијских подстицаја и пореских олакшица, држава омогући повратак и рад.

Координатор Пословног савета за дијаспору у Привредној комори Србије Александар Радовановић навео је да је у изради стратешки пројекат, заједно са УНДП и Министарством спољних послова, а уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Радио телевизије Србије, који ће омогућити умрежавање српске дијаспоре са матицом и чији је циљ приближавање пословног амбијента Србије и указивање на предности улагања у Србију.

Чланови Одбора сагласили су се да је неопходно интензивирати сарадњу са младим људима у дијаспори и обезбедити им боље услове за повратак у Србију. Истакли су да је тема повратка младих у Србију кључна и да захтева системски приступ у решавању и интерресорну сарадњу, те да ће у том смислу, Одбор препоручити одржавање низа састанака са свим надлежним органима и Привредном комором, како би се дефинисале јасне мере за решавање овог питања.

У наставку је, под тачком Разно, председник Одбора обавестио чланове о одржавању Округлог стола „Употреба српског језика и ћириличног писма" у Подгорици, на којој ће, са још једним чланом Одбора, узети учешће, као и о учешћу члана Одбора Александра Чотрића на конференцији у Печују у Мађарској.

Седницом је председавао председник Одбора мр Иван Костић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Блажа Кнежевић, Драган Савкић, Миодраг Линта, Александар Марковић, Ненад Митровић, Владо Бабић, Марјана Мараш, Мирјана Драгаш, Љиљана Михајловић, Немања Шаровић, др Иван Бауер и Драган Вељковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво