Једанаести "Први кадар" у Источном Сарајеву

Овогодишњи петодневни међународни филмски фестивал "Први кадар" ових дана у Источном Сарајеву окупио је најзначајнија филмска остварења и најбоље ствараоце светских и домаћих документарник и кратких играних филмова.

У званичном такмичарском програму нашло се 43 филма од којих су многи победили на најзначајнијим филмским фестивалима у свету. У пет фестивалских селекција приказани су филмови из 20 земаља.

Прослављени српски глумци, Горица Поповић и Лазар Ристовски поздравили су Сарајлије речима, да је први кадар заиста уметнички бисер и да представља печат кинематографије у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Фестивал је отворен играним филмом Козје уши у коме главну улогу бабе Стојанке игра Горица Поповић. Она је живописно дочарала живот старице која се из града враћа у родно село, где чува унуке и пати за кћерком која је отишла у Америку и одатле јој се не јавља.

Сличну животну судбину обрађену у овом филму имају многе Сарајлије који су се у филму препознали и који су због рата расути по свету у тој пукој борби за опстанак.

Посебну пажњу филмске публике Лице лафоре, аутора Дениса Бојића, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, који говори о борби за живот са лафором, тешком и ретком болешћу.

Фестивал Први кадар одржан је под мотом Прави кадар и представљао је разнолик опсег тема којима су се бавили документаристи у последње две године. Фестивал Први кадар негује добре партнерске односе међу уметницима у региону.

Поред богатог такмичарског програма, ове године био је посебно разнолик пратећи програм фестивала.

За најмлађе у оквиру Дечијег програма под називом Кидс фест Фестивал је припремио програм са пројекцијом анимираног филма и радионицу анимираног филма Од оптичке играчке.

На затварању фестивала публика је имала прилику да премијерно види играни филм Игла испод прага.

Источно Сарајево угостило је ове године на Фестивалу, глумца и редитеља Лазара Ристовског промоцијом монографије и документарног филма о њему. Поред тога, значајно је и представљање књиге Портрет уметника, као политичког уметника: живот и дело Александра Саше Петровића, аутора Властимира Судара. Сарајлије су угостиле и више од 30 филмских стваралаца из целог света.

Покровитељ фестивала су: Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске и Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво