"Опленац" чува традицију већ пола века

Фолклорна група "Опленац" која делује при храму Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуд, 11. новембра 2017. године обелижила је пола века постојања.

Јубилеј је обележен целовечерњим концертом на коме су чланови ове фолклорне групе, од најмлађих до ветерана, играма и песмом „прошетали" кроз Србију. Тако су посетиоци у препуној сали могли да уживају у играма са Косова, из Шумадије, Врања, Лесковца, Влашким и играма из Западне Србије, Никшића, Срема..., јавља за Програм за дијаспору РТС-а Светозар Данчуо.

"Требамо да будемо срећни што наша деца чувају све оно што су нам оставили преци. Трудимо се да у овој земљи будемо најбољи амбасадори нашег народа, да туђе поштујемо, а са својим да се поносимо. Неопходно је да нове генерације које узрастају у Америци кроз своју цркву и веру граде нове мостове. Овде, далеко од завичаја, учимо нашу децу нашем језику и историји са жељом да тако сачувају своје корене. Циљ основања филклорних група при црквама овде у дијаспори је да наши млади нараштаји уче одакле су, ко су, да чувају своје обичаје, али и да стичу нова пријатељства. Једино на тај начин ћемо се овде одржати", поручио је старешина храма Свети Јован Крститељ из Белвуда, Саво Босанац.

Честитке за јубилеј владикe средњезападноамеричког Лонгина пренео је игуман манастира Нова Грачаница Серафим Балтић који је предводио и чин освећења славског колача.

Више од 17 година кореограф Фолклорне групе Опленац је Светлана Алексић. До доласка у Америку била је члан КУД-а Абрашевић из Ваљева.

"Преносећи деци један од најлепших делова српске традиције испуњавале су ми душу и душе генерација које сам учила. Наступамо, путујемо, стварамо пријатељства и успомене за цео живот", нагласила је Светлана.

"Фолклорна група Црквено-школске општине Светог Јована Крситеља из Белвуда крај Чикага окупља ише од 100 чланова, од најмлађих, предшколског узраста, па до ветерана. Она је место где се млади окупљају и друже", рекао је председник Друштва Саша Иванковић који је изнео кратак преглед педесетогодишње историје ове фолклорне групе набрајајући бројна места где су гостовали. Он је захвалио свима који су помогли рад Друшва, а најзаслужнијима је уручио захвалнице. Међу њима је био и Љубинко Шпегар, водитељ програма јубиларног коцнерта и дугогодишњи председник Опленаца.

 

број коментара 0 пошаљи коментар