Одисеја КУД-а "Видовдан"

У рану зору, 4. новембра, чланови КУД-а "Видовдан" из Вићенце запутили су се у Инсбрук братској посети КУД-у "Братство".

Игра речи: братски, "Братство" није ништа друго до један диван чин "братимљења" ова два КУД-а, која раде и живе далеко од матице и који се свечано одиграо на крају културно-уметничког програма око поноћи, 4. новембра ове године, јављају за Програм за дијаспору РТС-а организатори.

Ова посета је имала за циљ зближавање и учвршћивање већ постојећих односа и сарадње између културно-уметничких друштава "Видовдан" и "Братство"из Инсбрука, из Аустрије. "Братство" је најстарији КУД у Тиролу,  а његов председник Гостимир Марић, као и чланови његог управног одбора истински су пријтељи "Видовдана".

У програму су учествовали млади и разиграни чланови "Видовдана", представљајући народна кола из источне и централне Србије. Музика, песма, коло и поезија очарали су публику.

Књижевница Рада Рајић Ристић је представила своју најновију збирку песама "Зов огњишта" која је недавно објављена у Београду. Светлана Станојловић Мартиновић је топло и са емпатијом одрецитовала "Крваву бајку" Десанке Максимовић, а Слађана Стојковић предводила је фолклор, у одсуству Владише Бузејића, кореографа и предводника младих фолклораша.

Координатор Ђорђе Милановић је у име "Видовдана" био потписник Повеље братимљења. Кумовао је КУД "Растко" из Минхена. Председник КУД-а "Растко" је изјавио да је почаствован и пријатно изненађен чашћу и поверењем које му је указано.

"Ово братимљење је нешто ново и за мене, али ја ту новину прихватам и поздрављам и част ми је да потпишем ову повељу у име "Видовдана". На овај начин се граде мостови и зближавају наши исељеници далеко од домовине. Ови мостови имају за циљ да повезују наше грађане и да подстичу и поспешују неговање културе и традиције ван граница наше земље као и преношење обавезе гајења сопствене културе на млађе нараштаје. Захваљујемо се домаћинима на гостопримству и пријатној атмосфери коју су нам приредили, а посебно водитељки програма Драгани Бранковић, која нас је срдачно поздравила и топло дочекала, а посебно на њеној спремности да нас упозна са историјом Инсбрука приликом обиласка града. Захваљујемо се и КУД-у "Свети Кирил и Методије" из Македоније који нас подржава у остварењу наших активности и циљева и свуда верно прати, па и овога пута", обратио се публици Ђорђе Милановић, испред КУД-а "Видовдан".

У поноћ су чланови "Видовдана" и "Светог Кирила и Методије" кренули пут Италије задовољни и испуњени због дивног дана проведеног у Аустрији и учвршћеног моста пријатељства и братства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво