Обележена стогодишњица освештења српске цркве Светог оца Николе у Хамилтону

Најстарија српска православна црква у Канади, Светог оца Николе, чије се седиште налази у провинцији Онтарио, у граду Хамилтону, 4. и 5. новембра 2017. године обележила је стогодишњицу од освештења.

Тим поводом у два дана викенда уз велико присуство нашег народа,  али и званичника црквене и градске власти обележен је значајни јубилеј, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Јасмина Никачевић.

Прослави је присуствовао епископ канадски др Митрофан, владика Лонгин, епископ Новограчанички-средњезападно амерички и локални гостујући свештеници. Прослави је присуствовао и генерални конзул Републике Србије Василије Петковић, градоначелник града Хамилтона Fred Eisenberger.

"Појава Срба, у хамилтонским архивима забележена је далеке 1904. Године. Многи од њих стигли су у Канаду из Аустроугарске и Отоманске имеперије, па се претпоставаља да су уписани као Турци или Аустријанци", објашњава Ђорђо Лукић, члан Организационог одбора прославе и један од уредника билтена који је издат у част прославе стогодишњице цркве.

Окупљали су се на молитвама са руским, украјинским и грчким православцима док није стигао отац Георгије Миласављевић, српски православни свештеник. У жељи да направе своју цркву око које би се окупљали  и тако сачували за своје потомке од заборава веру и обичаје, 1914. године почињу са сакупљањем новца за градњу првог храма. Након три године, 1917. подигнута је прва српска православна црква у источној Канади. Налазила се у енклави словенских исељеника, на ћошку Улица Биц Род И Норткот. Све до 1974. године налазила се на овој адреси да би 1974. почела изградња нове цркве у Улици Бартон, где се и данас налази.

"Српски народ ужива велики углед међу грађанима Канаде. Прошле године један од булевара у Хамилтону носи име најпознатијег Србина, Николе Тесле. Чак постоји иницијатива да неке од институција у другим градовима понесу његово име", каже епископ канадски др Митрофан и додаје да постоји добра сарадња са епископима осталих православних цркава, као што је бугарска, румунска, грчка, руска...Данас у Канади постоји 30 српских православних цркава и свима нам је стало да одржимо наш национални идентитет, веру, језик, обичаје. Због тога бих позвао нашу браћу и сестре да буду што активнији у животу цркве", истакао је епископ Митрофан.

Старешина цркве Светог Николе, прота Војислав Павловић обратио се својим парохијанима али и присутним гостима истичући да "прослављемо један велики јубилеј када се са радошћу требамо сетити мудрих и одлучних наших предака који су из љубави према православној вери поставили темеље прве српске заједнице. У исто време, молимо се Господу да нам да снаге свима нама, овој генерацији која је дозивела велики благослов да организује овај јубилеј, да успешно настави на овом светом и узвишеном послу на одржавању храма Божијега".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво