"Фирентински шал" Весне Радовић роман године у Словенији

Роман "Фирентински шал" ауторке Весне Радовић у издању ИП "Просвета" проглашен је романом године од стране Удружења књижевника српске дијаспоре Словеније, и награђен Златном плакетом и Дипломом. Златник и Диплома већ су уручени ауторки која је ове године у "Просвети" објавила друго издање свог романа, као и збирку поезије "На чају код Љиље Брике".

Роман Фирентински шал је породична и љубавна приповест. Главна јунакиња романа, докторка Ленка Јанковић, рођена у породици старих бокељских капетана, својом причом води нас кроз воду и земљу којом су Млеци суверено владали више од три и по века. На размеђини често супростављених и сукобљених светова, обележеним освајањима, различитим религијама и интересима, смењују се јунаци романа, оличени у обичним малим људима, њиховим судбинама и карактерима.

Повремено се чини као да су ти "слани људи" изронили из самог мора, мирног лии захваћеног невременом, свеједно. Њена кратка младалачка љубав, прекинута првим барикадама и гранатама у Сарајеву, несуђени сликар и амбасадор мале земље у окружењу, његова екселенција Јаков Барух, проналази је након вишегодишњег покушавања да сазна шта је са њом. Наизглед различите, а тако сличне судбине двоје средовечних интелектуалаца, припадника два народа, Српкиње Ленке Јанковић и сефардског Јеврејина Јакова Баруха, оличене у сусрету две сродне душе, осуђене на сталне сеобе, даљине и губитке, омеђене често малограђанским окружењем и неразумевањем, готово филмски смењују се са сликама болне прошлости, вешто замаскиране данашњице и неизвесне сутрашњице, преобучене у скупу одору неолибералног капитализма.

Поетска збирка под насловом На чају код Љиље Брик састављена је из два тематска циклуса: први је посвећен руским песницима и њиховим темама, док у другом делу ауторка пева о рушевинама љубави, оне која је болно прешла из живота у успомену и коју песнички субјект доживљава и опевава као горки талог искуства прошлог времена.

"Да поезија јесте једно изванредно проветравање језика, буђење дубоких магнета међу речима и знаковима, један даровити завеслај хука ума и миља духа, и свих оних заумних и задушних предела, говори нам и рукопис ове најновије књиге песама Весне Радовић, под јако сугестивним и изазовним насловом На чају код Љиље Брик. Сам наслов нас упућује својом асоцијацијом, и својом сугестијом на један како поетички тако и, у географски духовном смислу одређени простор словенства и православља. Сама два ова кључна појма из насловне синтагме, чај, и Љиља Брик, одају и упућују читаоца на тематски круг руског песништва," истиче у својој рецензији књижевник Благоје Баковић.

Иначе, неколико песама из ове збирке већ су награђене на песничким конкурсима у земљи и регион, на којима је ауторка Весна Радовић већ годинама уназад скоро увек међу лауреатима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво