Обновљена спомен соба др Илеане Чуре

Поводом годишњице смрти Илеане Чуре, оснивача и члана УО "Адлигата", обновљен је и реорганизован њен легат – спомен соба у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности.

Јавности је сада доступно више од 10.000 публикације из библиотеке професорке Чуре, које је она лично сакупљала током своје успешне каријере на четри континента, а ту су и књиге њених предака, значајних српских политичких и културних прегалаца.

Проф. др Илеана Чура била је професорка енглеског језика и књижевности Филолошког факултета у Београду са завршеним докторатом у Егзитеру (Велика Британија), постдокторатом на Јејлу (САД), књижевни преводилац и критичар, Фулбрајтов стипендиста, председница Друштва за књижевност и културу Југославија-Канада, оснивач Катедре за славистику на Универзитету у Њу Делхију.

Професорка Чура је са 11 година, 1942. године током Новосадске рације, са мајком и тетком изведена на стрељање у Новом Саду. Игром случаја је преживела, док су јој мајка и тетка мучене и бачене под лед Дунава, заједно за још 16 чланова њене породице.

У спомен соби проф. Илеане Чуре може се видети оригинални намештај њеног претка, Михаила Полит Десанчића, славног адвоката и сарадника Светозара Милетића, који је у великој мери заслужан за уједињење Војводине са Србијом. Тај намештај је красио салон у коме је током посете 1926. године славни индијски нобеловац Рабиндранат Тагора читао своје стихове у Новом Саду.

На новоформираној изложби у Адлигату, поред личних предмета и фотографија проф. Чуре, могу се видети потписани примерци значајних светских песника и интелектуалаца са којима је професорка Чура пријатељовала, а ускоро ће јавности бити доступна и њена лична архива. Посебно су значајна писма и рукопис Амрите Притам - индијске Десанке Максимовић, славног америчког песника Алена Гинсберга, канадске нобеловке Алис Манро итд.

број коментара 0 пошаљи коментар