Уметност гради најлепше мостове

Бројни уметници окупили су се у Цириху, дружећи се и представљајући уметност којом се свако од њих бави. Ово је почетак оваквих сусрета која ће се одржавати сваког месеца, под слоганом "Ниси ти мени било ко".

У Светоуспенском Храму на Швамедингену у Цириху одржано је прво вече пријатеља уметности. На овој вечери учествовали су чланови СПКД Просвјете и Удружење српских писаца у Швајцарској, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Алексић.

Гости вечери били су Татјана Јанковић-филолог, иконописац и калиграф, Данијела Бјелица, сопран циришке опере, Божица Боба Недељковић, вокална солисткиња етно песама, наши врхунски акустичари, Виктор Ђурић, Илија Рачуница и Дејан Зорић. Гост изненађења дошао је из Аустрије. Урош Милетић је допутовао због ове вечери из Брегенца да подржи пријатеље уметности.

Програм је отворен химном Републике Србије. Након тога, отац Симеон је благословио скуп, а председници СПКД Просвјете, др Чедомир Паповић и Удружења српских писаца у Швајцарској Милисав Ђурић поздравили су госте.

Гошћа Тања Јанковић се обратила гостима дивним речима подршке, а њене радове су касније посетиоци погледали са великим интересовањем. Поред радова Тање Јанковић на овој вечери били су изложени и фотографски записи Тање Радојевић, као и књижевна достигнућа чланова Удружења српских писаца који су ово вече обојили својим стиховима и објаснили да упркос свему, љубав мора и јесте наш животни компас.

Све уметности на једном месту, својом лепотом су свечаност саме по себи, а ово вече је заиста показало колико је важна реч ЗАЈЕДНО...

Бројни посетиоци били су одушевљени идејом овог скупа, па су остали и након официјалног дела програма да се друже уз песму, музику, игру и разгледају уметничке радове...

"Ово је почетак оваквих дружења који ће пријатеље уметности окупљати сваког месеца. Хвала Православној општини Цирих која нас је подржала у овом пројекту, нашем Жељку који је све ово забележио, дивним гостима и уметницима, пријатељима који су заиста пример да ми нама нисмо било ко, као што каже и наслов једне моје књиге", каже Виолета Алексић за РТС.

 Друго вече пријатеља уметности

У књижари Фреска, 4. новембра, одржано је друго вече пријатеља уметности. На овој вечери учествовали су чланови СПКД Просвјете и Удружење српских писаца у Швајцарској.

Поред гостију који су се окупили и претходне вечери, гост изненађења дошао је из Француске, истакнути књижевник и борац за људска права Незири Неџмедин који је својом ромском поезијом испричао наша бројна страдања.

Програм је отворен химном Републике Србије. Својим присуством вече је увеличао генерални конзул Републике Србије Зоран Јеремић који се гостима обратио слоганом - НИСИ ТИ МЕНИ БИЛО КО!

Након поздравне речи председника СПКД Просвјете др Чедомира Паповића и председника Удружења српских писаца у Швајцарској Милисава Ђурића, гостима се обратила и гошћа Тања Јанковић чију се изложбу радова могли видети те вечери, а интерес присутних за иконографију и калиграфију је био огроман.

Чланови удружења писаца су својом поезијом украсили ово вече, а посебну захвалност организатори дугују Ерд Боб Микију, који је својим фотографским оком забележио радост на једном месту...Слика вечери је порука да уметност гради најлепше мостове и да смо само заједно велики...

Бројни посетиоци уживали су у поезији, музици, песми, фотографији, сликарству, калиграфији и иконописима. Песмом Ово је Србија, аутора Николе Грбића Грбе завршио се официјални део програма, а остало се до касних сати, играло и певало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво