Смиљан - најпознатије личко село

Верујемо да ће се многи сложити да је најпознатије личко село на свету - Смиљан. Ту је рођен Никола Тесла, великан науке, геније који је променио свет. Данас су у овом селу остала само два Србина, али је веома посећено и недавно су, уз помоћ добротвора, обновљени споменици Теслиним родитељима, мајци Ђуки и оцу Милутину.

Меморијални центар Никола Тесла отворен је 10. јула 2006. године поводом обележавања 150 година од Теслиног рођења. Исте године, саграђени су и нови објекти уз саму кућу.

"Пре отварања центра, ту се налазила Теслина родна кућа, православна црква Апостола Петра и Павла и господарски објекат. Наново су грађени улаз 3, испитна станица, односно копија Теслине лабораторије из Колорадо Спрингса и мултимедијална дворана. Главни део поставе је стављен у Теслину родну кућу. Доњи део је посвећен историјском делу живота и дела Николе Тесле, а на тавану се налазе неки од његових изума", рекао је Миле Чорак, водитељ Меморијалног центра "Никола Тесла".

Управо због славног Личанина који је име свог села прославио по целом свет,у у Смиљан у посету дође на десетину хиљада туриста, како би видели и упознали родни крај једног светског генија.

Тек од прошле године, у служби посетиоцима је и храм Светих апостола Петра и Павла из 1765. године.

"Храм је обновљен касније, 1986, јер је за време Другог светског рата пострадао. У овом храму је службовао српски прота Милутин Тесла, отац Николе Тесле и у овом храму се крстио Никола Тесла 1856. године", рекао је отац Драган Михајловић.

Баш због тога што је и сам Никола Тесла крштен у православној вери, у овом храму, није редак случај да посетиоци искажу жељу да и они приме свету тајну крштења. Нажалост, у Смиљану данас живе само два Србина. Благословом владике горњокарловачког Герасима, уз помоћ донатора, недавно су обновљени споменици Николиним родитељима, Милутину и Ђуки, који се налазе на гробљу у граду Госпићу, како би у неку руку исправљена историјска неправда, да спомен обележје предака једног светског генија, неостану девастирана.

"То смо покренули с благословом владике Герасима. Покренули смо иницијативу да се обнове споменици да се обнове, јер су били јако у лошем стању и уз пар донатора успели смо да обновимо споменик. Помогао је и господин Душко Љуштина, господин Раде Шербеџија и Синиша Купић. Споменик је израдио локални клесар у Госпићу", рекао је отац Драган.

И поред историјских чињеница, трагова који сведоче о његовом пореклу, коренима и прецима, Никола Тесла се и данас најчешће спомиње у темама око поделе и присвајања.

За то време, његов прах се налази у музеју у Београду, а иницијатива Српске православне цркве је да буде похрањен код Храма Светог Саве у истом граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи