Соња Јоцић на будимпештанској Недељи модног дизајна

Да су српски дизајнери све више признати и у мађарској јавности сведочи нам и учешће модне креаторке Соње Јоцић на овогодишњем "Мерцедес Бенц Недеља модног дизајна" у Будимпешти (Mercedes Benz Fashion Week, Budapest). На недавно одржаном тродневном модном догађају представило се око 50 домаћих и страних дизајнера, а веома запажено учешће имала је ова млада дизајнерка из Србије.

Недеља модног дизајна (Fashion Week) као највећи модни догађај у овом делу Европе ове године одржао се у прелепом сецесијском здању Музеја примењене уметности у Будимпешти, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Диана Кондић Ђурић.

Највећа посећеност била је приликом представљања домаће мађарске модне куће NUBU, али и на завршном догађају Gombolt ujra који представља такмичење за најбољу колекцију, односно дизајнера. Ове године то је пољак Пјотр Попијоле а предходне је ову престижну награду однела управо српска модна креаторка Соња Јоцић.

Овога пута она се представила са колекцијом RE која проучава одевне форме кроз деконструкцију и рециклажу већ постојећих комада у комбинацији са одевним предметима који настају коришењем шаблона који елиминишу отпад тканине ради бољег очувања животне средине.

Своје детињство Соња Јоцић је провела у Шпанији која је њена вечита инспирација.

„Сви ми многе идеје црпимо из безбрижног периода маште. Мада инспирација је заправо свуда око нас. Она је у оку посматрача", каже Соња.

Соња Јоцић је завршила студије у Београду и том приликом је приказала колекцију позоришних костима који су били инспирисани Шпанијом. Након тога завршила је мастер студије из модног дизајна у Шведској, а по повратку приказала је још девет ревија. Девета по реду је управо колекција која је приказана у Будимпешти. Колекција RE се састоји од слојевитих комада који покривају сва годишња доба, неопходних због промене климе услед глобалног загревања планете Земље. Стајлинг и форме одишу једноставношћу минималистићких форми које нагињу ка авангарди, уличном одевању са елегантним андергрунд призвуком.

Материјали који су коришћени су свила, вуна и памук, а модни детаљи су израђени од дрвета. Креаторка поручује да је колекција RE је намењена урбаним и креативним женама са јасним ставом, као и онима које би волеле да га имају.

"Утисци су сјајни. Ревија је прошла одлично. Презадовољна сам. Локација саме ревије је фантастична. Добила сам прилику да премијерно прикажем 20 модела колекције под називом RE. Након овог наступа приказаћу исту колекцију у другој форми у оквиру Недеље модног дизајна у Београду", рекла је Соња Јоцић.

 А како види тренутни моменат у области дизајна у Србији и свету?

„Делује ми да се ствари мењају у сваком погледу.Мислим да сви треба да се осврнемо и запитамо шта заправо носимо, како и где се облачимо и шта купујемо. Масовна, брза и јефтинија мода је свуда око нас. Полако, али сигурно долазе до изражаја мањи брендови који воде рачуна о свести друштва и очувању животне средине. Постоји неколицина људи која схвата да униформисаност није најбољи избор. Уникати почињу да се цене", каже креаторка.

О њеним моделима позитивно мишљење изнео је и познати мађарски стилиста Марк Лакатош назвавши их интересантним и оригиналним.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара