Дечје игре без граница

Културно уметничко друштво "Слога" из Италије, које је активно од 2002. на подручју Вићенце и Басана дел Грапа, сваке године организује многобројне традиционалне манифестације, често у сарадњи са парохијом и српском допунском школом.

Ово удружење осим хуманитарних, фолклориних и спортских активности, увек је посвећивало велику пажњу најмлађима, па су тако још 2006. организовали и прву допунску школу на српском језику на овим просторима.

Ове године одржане су друге по реду Дечије игре без граница а у сарадњи са допунском школом "Свети Сава" из Вићенце и под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Учествовало је преко 120 деце у 24 групе. Деца учесници били су ђаци српске допунске школе "Свети Сава", као и најмлађи чланови локалних удружења и гости из Србије и Републике Српске.

Након представљања екипа и певања химне заједно са учитељицама Оливером Абадић и Иваном Марјановић, игре је свечано отворио свештеник Далибор Ђукић истичући да поред многобројних манифестација највећи значај имају управо овакве посвећене деци. Почасни гост дечијих игара била је и госпођа Изабела Сала, одборник за заједнице и фамилије у општини Вићенца.

Деца су се такмичила у спортским играма као што су између две ватре, икс окс, погоди центар, чаробна рибица, окрени флашу, као и две језичке игре, занимљива географија и на слово на слово, које су припремиле учитељице. Овогодишњи победник била је екипа "Блуфактор". У току игара малишане је обрадовала и позоришна група "Чаролија" из Новог Сада са својим представама "Олга величанствена" и "Кува се кува". Иницијатор и организатор Дечијих игара је Саша Костић, дугогодишњи вредни секретар удружења.

Све ово и истог дана било је одржано у склопу 7. Свенародног сабора српске слоге, и осим дечијих игара, у преподневним сатима одржан је и турнир у фудбалу са локалним екипама, међу којима су били и гости из Трста, чланови удружења "Вук С.Караџић".

У вечерњим сатима представили су се гости са својим фолклорним наступима - удружења "Радица Ранковић" из Лозовика, "Круна" из Скиа и "Дуга" из Монтекија. Осим гостију из Лозовика и Новог Сада, гостовали су и пријатељи из Републике Српске, председник Одбора за помоћ Косову и Метохији господин Милорад Арлов са својим члановима.

Овај дан био је нарочито посвећен и прикупљању прилога и промоцији актуелне хуманитарне акције за помоћ болесној деци са Косова и Метохије, покренут од Одбора за помоћ Косова и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво