У Бечу о улози медија у повезивању матице и дијаспоре

О теми "Улога писаних медија у повезивању матице и дијаспоре" на "Просвјетиним сусретима и разговорима", који су одржани протеклог викенда у Бечу, говорили су: Александар Чотрић, Љубомир Ћорилић, Недељко Попадић, Светлана Гајић, Раде Ђерговић и Милица Докнић.

Трибину је отворио и присутне поздравио отац Ненад Михајловић, старешина Храма Светог Саве у Бечу, где се трибина одржала, истичући значај оваквих разговора и тема којима се бави бечка Просвјета.

У саоштењу Просвјете пише да се проф. Срђан Мијалковић, председник Просвјете захвалио гостима што су своја искуства и знања одлучили да поделе са Србима у Бечу, с обзиром на велику улогу коју играју медији, када је реч о повезивању са матичном државом Србијом у неговању српске културе и ћириличног писма.

О биографијама учесника присутне је упознала проф. Светлана Матић, секретар Друштва. Александар Чотрић, народни посланик у Супштини Репулике Србије, члан Одбора за дијаспору и бивши заменик министра у Министарству за дијаспору, је изразио задовољство што је поново у Бечу и напоменуо да је СПКД Просвјета једна од најбројнијих и најактивнијих, по квалитету и броју манифестација које организује, по чему је издвојена у односу на друге српске организације којих има, по неким проценама, око 1000 ван Србије.

„Ми у Србији и у Одбору за дијаспору изузетно ценимо ваш рад и активности, а за похвалу је посебно добро осмишљен сајт, који се непрекидно ажурира, па смо упознати и путем мејлова које нам редовно шаљете, о свему што радите" , нагласио је Чотрић. Писани медији су, како је рекао, у великој кризи, једним делом због интернета, а и због сателитског програма, који су бржи и доступнији.

Данас у Србији се повећао број листова, али тиражи су им смањени. Највећи број тиража отпада на таблоиде. Нема рубрика за културу. Само се Политика и Вечерње новости штампају на ћирилици. Истакао је емисију Радио Београда Вечерас заједно и Сателитског програма РТС-а Србија на вези, које се баве темама везаним за живот и културно-просветне активности Срба у дијаспори и региону. Подсетио је на писане медије, који излазе у региону и дијаспори, као што су, Наша реч, Књижевни живот, Мостови, Недељне новине, Бјела пчела, итд.

Љубомир Ћорилић, књижевни критичар, антологичар и песник је поред представљања своје поезије, истакао да не треба правити велику разлику између Срба у матици и Срба у расејању, јер представљају јединствени корпус српског националног бића. Улога медија је велика, јер по његоворм мишљењу, треба и дијаспори приближити све што се дешава у матици и обрнуто.

Угледни српски песник Недељко Попадић, књижевник и главни и одговорни уредник часописа Витез одушевио је присутне надахнутим рецитовањем поезије из књиге Пошаљи више ту поруку. Српски хумориста, сатиричар и афористичар Раде Ђерговић је орасположио публику, читањем својих најновијих афоризама. Поезију су читале песникиње Милица Докнић из Ниша, и Светлана Гајић из Лознице.

Након свечане литургије у Храму Васкрсења Христова, другог дана боравка у Бечу, гости из Београда су присутнима говорили своје песме, приче и афоризме. Том приликом је афористичар Александар Чотрић представио Антологију савременог руског афоризма Велико у малом за коју је ове године добио признање за најбољу књигу Академије Иво Андрић.

Прави шлаг на торти био је сусрет књижевника са полазницима Просвјетине школе српског језика, који су уживали у поезији присутних књижевника, а након тога у читању садржаја часописаВитез који су добили на поклон редакције, на велико задовољство учитељица и присутних родитеља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво