Амерички сан: Најстарија српска црква на тлу Америке

Емисија "Амерички сан", аутора Драгана Ракоњца, о најстаријој српској цркви у Америци, биће емитована у суботу, 21. октобра у 12 сати, на РТС САТ.

Прву православну цркву на североамеричком континенту, 1784. године изградили су руски мисионари на Аљасци, каже отац Марко Бојовић, а тачно сто година касније, у граду Џексон на северу Калифорније, 1894. године изграђена је прва српска православна светиња, која је постала стожер оку пљања наших исељеника.

„Ту се налазимо као у светој земљи, Јерусалиму. Све нас подсећа на то да је циљ живота у вркви уздизање, узношење ка Господу и ка небеским висинама. На то асоцирају и ове бескрајне степенице које нас постепено уздижу ка прелепој белој цркви која стилом подсећа на наше цркве из Херцеговине и приморских крајева, одакле су ти први Срби, насељеници у овај крај и дошли. Постоји дуго памћење, то је генерални закључак. Када се људи вежу за цркву, црква је најсигурнија ризница памћења и незаборава", каже отац Марко Бојовић, парох најстарије српске цркве у Америци Св. Сава.

Емисија о најстаријој српској цркви у Америци, биће емитована у суботу, 21. октобра у 12 сати, на РТС САТ. 

Уредник серијала Медијска мрежа дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво