Вирту-реалан свет Татјане Јаковљевић

Изложба скулптура и графика Татјане Јаковљевић, уметнице која неколико година ради и излаже у иностранству, поново се налази пред београдском публиком. Изложбу 21. октобра у галерији "Штаб" свечано отвара професор Марко Лађушић.

Посетиоци су у прилици да виде у Београду неке од скулптура којима је Татјана Јаковљевић представила Србију на KIlkenny Art Festival-у у Ирској, 2015, као и премијерно, најновија дела из истог циклуса, настала 2016. и 2017. године, најављују организатори изложбе.

Позната по својим транспарентним металним скулптурама, серијалима Фетиш, Прото-простор и Вода, које памти београдска уметничка сцена са поцетка прошле деценије, Татјана нас овом приликом уводи у ВИРТУ- РЕАЛАН свет висећих скулптуралних форми и дигиталних графика.

У питању су радови у металу великог формата, настали као резултат студиозног истраживања питања домена, естетике и самог медија скулптуре у нашој епохи информатичке империје.

Биографија 

Татјана Јаковљевић је рођена 1972. у Београду, дипломирала је и магистрирала на Факултету примењених уметности у Београду. Скулптура представља основни медиј њеног уметничког истраживања са одређеним утицајем предходних студија архитектуре, тако да су и практичан и теоријски рад усмерени, не само на формални приступ традиционалној дисциплини скулптуре, већ на питање и појам простора генерално.

Аутор је бројних архитектонских скулптура на фасадама јавних објеката у центру Београда као сто су рељефи на згради ЈДПа, грифони на Старом Двору, итд...

Осим бављења класичном скулптуром Татјана истражује домен концепта скуптуре и интеграције уметничких медија (слике, фотографије и архитектуре са скулптуром). Свој препознатљиви ликовни израз формира у раду са металом, увођењем жице као финалног скулпторског материјала, креирајући скулптуре као просторне цртеже.

Теоретски рад започиње као предавач на AUD (American University in Dubai, Visual Communication Department) и наставља кроз докторске дисртацију на UB (Univerisidad de Barcelona, Facultad de Bellas Artes)...

Осим Београда, излагала је у Дубаију, Барселони, Лондону, Минхену, Килкенију итд. Највећи део њених радова данас се налази у приватним колекцијама широм Европе... 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво