25. рођендан "Српског екрана"

У Културном центру будимпештанског 6. кварта "Етвеш 10" недавно је приређено вече поводом обележавања 25-ог рођендана телевизијске емисије "Српски екран", Мађарског јавног сервиса МТВИ. Ова једина телевизијска емисија на српском језику, у трајању од 26 минута, први пут је емитована 12. септембра 1992. године захваљујући одлуци тадашњег руководства. Њен оснивач и дугогодишњи уредник био је Стеван Поповић. Од тада се много тога променило, број емитовања емисије, њени термини, као и чланови редакције.

Овом значајном догађају присутвовао је Милош Јанковић, помоћник министра културе Србије који је обратио присутнима и изразио своје велико задовољство што је то вече у Будимпешти, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Диана Кондић Ђурић.

Том приликом није крио ни своје задовољство што може да присуствује премијери документарног филма Шајком небу под облаке који прати животни пут Момчила Тапавице, а за чију реализацију је и Министарство културе и информисања Србије пружило материјалну помоћ.

Пре премијере поменутог филма присутнима су се обратили и Милан Ђурић, в.д. директора Српског културног и документационог центра у Мађарској, као и Снежана Миливојевић, уредник емисије Српски екран и аутор сценарија поменутог филма.

„Од двонедељног емитовања, емисија је 2001. године прешла на недељно емитовање, мењали су се термини и канали емитовања, чланови редакције, структура у оквиру које радимо, технологија рада, али су високи стандарди у раду које смо испред себе поставили пре четврт века, као и наш основи задатак - остали исти све до данас.

Поред праћења друштвено-политичког положаја Срба у Мађарској, догађаја на пољу образовања, културе и верских догађаја, као и односа са матицом, трудили смо се да обрадимо и многе друге историјске, историографске, социолошке, документарне теме и различита кретања у Мађарској и региону која су директно и индиректно утицала на српску заједницу Мађарској.

Али, оно што је је у овом тренутно битно да се истакне и што је од свега важније, јесте да се то што радимо, ни у ком случају не може назвати класичним послом, него једном врстом мисије и узимајући то у обзир, мислим да порука коју шаље Српски екран превазилази оквире српске заједнице у Мађарској и добија пуно ширу конотацију и већи домет - а то је да Србима у Мађарској, затим Мађарима у Мађарској, нашим сународницима и свим осталима, а има их и ван граница наше земље, прикаже оно што је најбоље и најлепше у српском народу и оно што је заправо његова суштина. Ако смо у томе макар мало успели, мислим да смо постигли нешто", рекла је Снежана Миливојевић.

Она је том приликом позвала присутне да заједно погледају документарни филм српске редакције Шајком небу под облаке, који прати животни пут првог српског олимпијца и познатог архитекте Момчила Тапавице. Том приликом захвалила се и њиховој матичној кући МТВА, Српском културном и документационом центру у Мађарској и Министарству културе Републике Србије на помоћи у реализацији филма.

Након пројекције филма, публици се обратио и Ђорђе Шибалин, редитељ и сниматељ који се том приликом захвалио и учесницима у филму.

Ово вече приређено је у оквиру Месеца српске културе у Мађарској за чију је реализацију, осим више институција Владе Мађарске и Србије, знатан део средстава пружили Министарство културе и информисања Србији и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво